jump to navigation

Климатици и здраве

Желанието на хората да създадат комфорт в своите жилища чрез охлаждане на въздуха през горещите летни дни датира още от древността.

Човекът от незапомнени времена търсел начин да се бори с жегите. За да е комфортно на римските императори, в дворците им робите складирали сняг. На халифа Ал Махди и многобройните му жени явно им е било още по-горещо, защото се охлаждали с ледени блокове, които били поставяни в специални двойни стени на летния дворец на владетеля. И ако тези първи опити да се спасят богопоставените от парещия пустинен въздух изглеждат смешни на съвременния човек, то персите правят сериозна крачка напред преди няколко хиляди години. За да се спасят от жегите, те вдигали кули върху сградите, с които улавяли въздушните течения. Движейки се надолу към вътрешността на кулата, въздухът се охлаждал и стигал изстуден в помещенията.

За рождена дата на предшественика на съвременния климатик се смята 1902 г., когато Алфред Улф проектира въздухоохлаждащи системи за Карнеги хол, Нюйоркската борса и други обществени сгради. През 1930 г. Томас Мидгли открива фреона, заменил опасния за здравето амоняк. До средата на 70-те години фреонът все още е с ореола на безвреден, когато става ясно, че именно той руши озоновия слой и за това употребата му в Европа трябва да бъде преустановена до 2014 г. Първият стаен климатик пуска на пазара американската фирма Дженерал Електрик през 1929 г. Първата серийно инсталирана климатична инсталация в автомобил вижда бял свят към края на 30-те години на 20-и век, а през 1958 г. е разработен първия климатик, който и охлажда, и топли въздуха.

Климатиците са много сложна система, която има около 10 разновидности, но общото между тях е, че във всички системи циркулира фреон, благодарение на което се сменят температурите. За съжаление, заедно с редицата плюсове, които има и комфортът, който несъмнено ни създава, климатикът крие своите рискове за здравето ни. Кои са те?

Рязката смяна на температурите между външната среда и вътре в помещението може да предизвика стрес за организма и да се разболеете. Затова е препоръчително разликата между температурата вън и вътре през летните месеци да не е повече от 8-10 градуса.

Имайки предвид характерните особености на работа на климатичната инсталация, виждаме, че там се създават идеални условия (топлина, влага, непрекъсната смяна на температурата: топло-студено, циркулация на въздуха и др.) за развитие на бактерии, вируси, спори. Най-благоприятните места за развитие и разпространение на заразите са филтрите и въздуховодите. Именно затова трябва редовно да извършваме профилактика, почистване, подмяна на филтрите и задължително дезинфекция на въздуховодите и климатичната система. Освен настинка, климатикът може да предизвика алергии и дори по-тежки вирусни заболявания. Това се случва, когато филтърът не се почиства редовно и не се извършва ежедневно третиране със специализирани продукти за дезинфекция на климатични системи.

За решение на проблема фирма ЕКОПРОМАКС Ви предлагаме един нов високоефективен продукт – УНИКЛИМА-ЕКОДОМ. Препаратът е специално разработен за дезинфекция на климатични системи, монтирани в жилища, административни сгради, хотели, ресторанти, автомобили и други транспортни средства. УНИКЛИМА-ЕКОДОМ е разработен на базата на широкоспектърен дезинфектант, съдържащ четвъртични амониеви съединения от ново поколение и третичен амин. Удълженото време на експозиция и дълготрайния остатъчен ефект, дават възможност на препарата, впръскан един път на ден във филтъра и въздуховода да действа в продължение на 24 часа и по този начин извършва дезинфекция не само на филтъра и климатичната инсталация, но и на въздуха, който ще премине през него. Имайки предвид, че в помещенията циркулира един и същ въздух, който за едно денонощие преминава многократно през филтъра, филтрира се и се дезинфекцира и свежда до минимум възможността от разпространение на вируси и др. Дори когато в помещенията попаднат вируси отвън и се разпространяват по въздушно-капков път, те попадат във филтъра на климатика, където се извършва дезинфекцията на въздуха и от въздуховодите излиза дезинфекциран чист въздух. Това е особено важно в месеците, когато има грипни епидемии, защото добре поддържаната климатична инсталация дезинфекцира въздуха и предпазва от вирусни заболявания и алергии. Също така трябва да се знае, че климатикът изсушава въздуха и престоя в такова помещение дехидратира кожата и косата. Този недостатък от работата на климатиците може да бъде компенсиран като веднъж на ден се впръсква от препарата УНИКЛИМА-ЕКОДОМ, който освен дезинфекциращите съставки има овлажняващи (хидратиращи) и омекотяващи субстанции.

Повечето съвременни сплит-системи и прозоречни климатици имат само по един филтър и манипулацията се извършва много лесно и бързо. Чрез редовната и правилно извършена профилактика на климатичната система, изразяваща се в това, веднъж на ден да се впръска във филтъра на климатичната инсталация от уникалния препарат УНИКЛИМА-ЕКОДОМ, Вие гарантирате правилната работа на климатичната инсталация. Това ще доведе до 30% по-ниска консумация на електроенергия, ще удължи живота на филтрите, което ще намали вашите експлоатационни разходи и не на последно място ще гарантира здравето на хората, обитаващи помещенията, в които работи непрекъснато климатична инсталация. При редовна употреба на препарата и благодарение на неговите изключителни свойства се увеличава работоспособността на хората, работещи в такива помещения. Когато се третират климатични инсталации на автомобили и други транспортни средства, комбинацията от аромати, освежаващи и хидратиращи субстанции повишават вниманието и рефлексите на водача, намаляват умората и вероятността от ПТП. От особена важност за хората, ползващи климатични инсталации в своите жилищни и най-вече спални помещения, е да знаят, че ако не извършват ежедневна поддръжка на климатичната инсталация, това може да доведе до много сериозни проблеми за тяхното здраве. Д-р Дейвид Елисан от университета в Алабама твърди, че не добре поддържаната климатична инсталация може да доведе до проблеми с безсънието, хипертония и да бъде отключващ фактор за наднормено тегло. Това е особено важно там, където климатиците се използват зимно време за отопление и ежедневната профилактика е задължителна.

Специално внимание трябва да се обърне на климатичните инсталации в хотели, ресторанти, кина, театри и други обществени места, където се събират много хора, защото в големите климатични инсталации са открити следи от „легионела” – бактерията причиняваща заболяването легионелоза (така наречената легионерска болест). Заболяването е вид пневмония, която се причинява от тази бактерия. Открити са също и слаби следи от „туаремия” (атипична вирусна пневмония), която не се ли открие на време и лекува адекватно, води до фатален край. Поради високата й виролентност FR.TULARENSIS е много устойчива и един от малкото дезинфекциращи препарати, който я унищожава, е УНИКЛИМА-ЕКОДОМ.

Разработването на този продукт беше продиктувано именно с цел решаване на този изключително важен проблем, по който се говори и пише твърде малко. Затова специално акцентираме върху представянето и необходимостта от използването на УНИКЛИМА-ЕКОДОМ за почистване и дезинфекция на всички видове климатични инсталации, въздуховоди и вентилационни системи на автомобили, камиони, жилищни и адмминистративни сгради, производствени цехове, хотели, ресторанти и др.

Каква поддръжка изисква климатикът?

За да може климатичната система да функционира нормално, е необходимо редовно (един път дневно) да се извършва дезинфекция на филтъра и въздуховода, чрез впръскване. Ние препоръчваме използването на препарат УНИКЛИМА-ЕКОДОМ, специално разработен за целта. Веднъж на две седмици – сваляне и почистване на филтъра, намиращ се под лицевия панел на вътрешното тяло. На всеки три месеца – смяна на филтъра. Ако извършвате всекидневно третиране на филтъра с препарата УНИКЛИМА-ЕКОДОМ, смяната може да се извършва на всеки шест месеца.

За всеки Човек, на първо място е грижата за здравето. Малцина са обаче онези, които купувайки си климати, са запознати с „модерните” болести, причинени от бацилите и бактериите, които се развиват в тях и които са си направо скрита бомба със закъснител,
ОСВЕН АКО НЕ СЕ ВСЛУШАТЕ В НАШИТЕ СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ.

ЖИВЕЙТЕ ЗДРАВИ, БОДРИ И РАБОТОСПОСОБНИ С ПОМОЩТА НА УНИКЛИМА-ЕКОДОМ!!!

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: