jump to navigation

Грозде и козметика

Най-старите по възраст гроздови семки датират от каменната ера, неолита, от около 8000 години пр. Хр. Те са открити в Сирия и Ливан – места, където виното днес е забранено като продукт за употреба. Докато в Европа все още е царял Ледниковият период, в Близкия изток вече са отглеждали грозде и са правели вино.

Старият завет разказва, че Ной взел със себе си лозички, които засадил на планината Арарат след спадането на водата. Може би има нещо вярно в това, тъй като Турция е една от страните, където са намерени най-старите гроздови семки – на възраст около 100 века.
През Бронзовата ера (2000 г. пр. Хр.) в Китай било използвано плодово вино за религиозни ритуали. Най-старото намерено досега вино с обозначена дата 1300 г. пр. Хр. се съдържа в две бутилки, изкопани от гробница в Кениян, провинция Хуан, в Китай през 1980 г.
В древността и траките са се славили с добрите си вина. Омир разказва как кораби, натоварени с гъсти и силни тракийски вина, са стигали до гръцкия лагер пред Троя.

За да имат гладка и красива кожа, древните римляни вземали вани, в които добавяли младо червено вино. Тайната на подмладяващото действие на червеното вино е била известна и на древните гърци, които го смесвали с екстракти от треви и го втривали в кожата на лицето и тялото, за да придобият красив силует и свеж тен на лицето. В своите ръкописи Хипократ описва изключителните свойства на червеното вино като средство, лекуващо анемия и оказващо общо тонизиращо действие.
Днес древните рецепти за красота не са забравени, те непрекъснато се усъвършенстват с помощта на най-новите постижения на съвременната медицина и козметология.

През 1994 г. учените откриват в гроздето голямо количество активни вещества – полифеноли, притежаващи уникалната способност да свързват свободните радикали, образуващи се в организма под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсената околна среда. Те водят до нарушаване на целостта на клетъчната мембрана, в това число и на клетките на кожата. В процеса на възпроизвеждане на клетките, повредени от свободните радикали, качеството на новопоявилите се клетки се влошава, те бързо се износват, а това е основната причина за стареенето. Освен че спират процеса на разрушаване на кожните структури, полифенолите подпомагат и подмладяването на кожата.

Полифенолите, съдържащи се в ципата и в семките на гроздето и разтварящи се във виното при неговото производство, притежават антиоксидантни свойства, укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, подпомагат подмладяването и оздравяването. Те са уникални флавоноиди, които имат силно антиоксидантно действие. Eкстрактът от гроздово семе се смята за един от най-мощните естествени антиоксиданти. Тестове ин-витро показват, че антиоксидантната му сила е 50 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 20 пъти по-голяма от витамин C.

Маслата са “живи” биологични продукти. Те проникват лесно в кожата, защото тя е мастнопропусклива и й придават кадифена мекота и гладкост. Ускоряват клетъчната обмяна, подобряват овлажняването и подпомагат образуването на колаген.

Масло от гроздови семена се получава чрез студено пресоване с последващо рафиниране. Съдържа основно мастни киселини – линолова (58%-78%), олеинова (12%-28%), палмитинова (5%-10%). Именно съдържащите се в тях мастни киселини са незаменими за кожата, защото лесно се усвояват от нея и имат свойството да задържат влагата. Масло от гроздови семена има способността да регулира омазняването и е сред малкото масла, подходящи за мазна и смесена кожа. Стяга, но не затваря порите. Маслото от гроздови семки съдържа подмладяващ полифенол и има противовъзпалителни и успокояващи свойства и спомага за бързото възстановяване цялостта на кожата, като я успокоява и омекотява.

Екстрактът от гроздови семки намира все по-голямо приложение в козметиката и ние представяме на вашето внимание-УНИБЮТИ-шампоан за ежедневна употреба -за здрава и жизнена коса

В заключение можем да кажем, не е случайно че гроздето си е спечелило славата на най-полезния продукт създаден от природата за човека, за което е получило названието “растително мляко”.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: