jump to navigation

Кармични показатели

 

Лунни възлиГлавата и Опашката на Дракона.

Лунните възли представляват основен ключ за разбиране на живота като част от една  непрекъсната нишка.Те са причинно-следствените връзки,посредством които ние водим живота  си.Те разкриват следата ,която е извървяла душата ни до настоящия живот,докато останалата  част от хороскопа добавя допълнителна информация как да извършим пътуването.

Лунните възли ни поставят на нашата духовна стълба и определят кармичните уроци,които сме  избрали за този живот.

Южният възел(Опашката на Дракона) е символ на човешкото минало.Той съдържа в себе си комбинацията от всички  идеи,мисли,събития и отношения от предни животи,чиито натрупани неразрешени следствия са създали текущия живот.

Северният възел(Главата на Дракона) е символ на бъдещето.Той е един все още един нов,  непреживян опит,който  предстои и дърпа душата към нейното бъдещо израстване и символизира  най-високата  зона,която трябва да бъде достигната в настоящия живот.Но човек не достига Северния си  възел,ако не се издигне до най-високите кармични нива на своя Южен възел.Т.е -ние трябва  да се научим елегантно да се отказваме от миналите си спомени и навици,които повече няма  да обслужват полезни цели в живота ни.Човек трябва да се научи да върви с  желание там,където чувства,че няма извървени стъпки пред него.

В действителност Лунните възли са точки на душевно привличане-едната допираща към бъдещето  и една идваща от миналото.Процесът наречен Живот е сливане на тези 2 точки в медиана на  щастието ни,така че сегашното ни въплъщение да е символ на преминаване от миналото към  бъдещето.

(М.Шулман)

Северен възел в Овен или 1 дом, и Южен възел във Везни или 7 дом

Настоящата цел на човек със Северен възел в Овен е да открие своята идентичност, да открие кой е в действителност, тъй като няма достатъчен опит в изследване на самия себе си. Целта е да осъзнае собственото си Аз и да преодолее своята обърканост чрез развиване на разума си. Северният възел в Овен показва човек, който е преценявал в миналото своето щастие чрез успехите и паденията си, а сега все още продължава да определя своя живот чрез другите. Неговата увереност може лесно да бъде разрушена, защото все още не знае кой е. Като обърква колективните нужди със своите неосъществени желания, той става податлив на депресии и губи самоконтрол. Под влияние на Южния си възел във Везни той се стреми да види двете страни на всяко нещо, разполовява се на всеки кръстопът. Това болезнено преживяване го отправя към Северния възел в Овен. Учи се да взема конкретни решения, така без да се страхува застава зад това, което неговото висше Аз чувства, че е истина.

Северният възел в Овен може да се прояви само когато човек осъзнае кармичното си минало, когато се научи да служи с желание, без да очаква каквото и да е възнаграждение извън собственото си израстване. Неговият най-голям урок се върти върху това как да накара главата си да ръководи неговото сърце, тъй като се размеква от най-слабо проявено внимание. В това си въплъщение той е решен да открие себе си и да постави ново начало на живота си.

1-ви – 7-ми дом е ос на взаимоотношенията. В 1 дом е Азът на човека, неговата идентичност, а в 7-ми дом са Другите-неговите партньори ( брачни, бизнес). Със Северен възел в 1-ви дом човек трябва да открие своята идентичност и да избяга от сянката на своите партньори. Северният възел в 1-ви дом показва, че човек по някакъв начин е изгубил усещане за себе си, в миналите си животи е попадал в зависимост от независими хора. В резултат на което трудно разбира кой всъщност е. Това разположение на възлите показва, че в настоящия си живот този човек ще бъде поставян пред трудности, които ще предизвикат усещане за себе си. Бракът и партньорството са дълбоко вкоренени в неговия манталитет, а търсенето на собствена идентичност постоянно преминава през очите на другите. Неговата задача сега е да се освободи от зависимост и установи кой е в действителност. Това е изключително трудно, защото в миналите животи такъв човек е имал опит на подчинен, жертвал е себе си, за да могат другите да постигнат своите цели. Неговото израстване в този живот е свързано с утвърждаването на себе си, без да отхвърля напълно ползата от брака и партньорството. Целта е да се научи да балансира своите нужди с тези на другите, да постигне независимост.

Северен възел във Везни или 7 дом, и Южен възел в Овен или 1 дом

Настоящата цел на човек със Северен възел във Везни е да научи урока на съдружието в брака и всички видове партньорства, да се научи да отстранява рисковете в своя живот, като се научи на балансирани взаимоотношения. Южният възел в Овен показва човек, който е развил силно его в миналите си животи, открил е своята Идентичност-Аза в себе си. Сегашната цел е да се предпази от силното его-да не се върти единствено около себе си,а  да пренесе вниманието си и към другите за един по-хармоничен живот. В минали въплъщения откривателството,борбата,личният прогрес са били най-важни за него, първи да се добере до целта. Индивидуализираното съзнание  сега,под влияние Северния възел във Везни,трябва да се отвори, а енергията на Овена да бъде използвана за полезни,общи цели. Такъв човек в настоящия живот ще трябва да се справя с карма, която го учи да дава повече, отколкото получава.

Южният възел в Овен тласка човек нетърпеливо към нови посоки. Така често озадачен и объркан, чрез всяко ново пътуване открива своята настояща цел – научава урока на съдружието, научава че в живота не е сам, научава се да споделя. Докато не се научи да споделя, винаги ще идва нещо, което ще прекъсва неговите усилия. Така достига до съзнанието, че равнопоставеността в партньорството е най- важното нещо. Провокациите на Южният възел в Овен винаги ще го дърпат назад, докато не се научи на обективност-да изследва и “2-те страни на монетата”, вървейки внимателно по “ръба” и’ -3-та страна синтезирала в себе си 2-те.

Разположението на възлите Везни – Овен показва трудности в брака, тъй като това е бойното поле, където трябва да се състои борбата между любовта към другия и нуждите на Аза. Така човек може да чувства любовта към другия, само когато неговите нужди са удовлетворени. При това разположение на възлите човек постига щастие в партньорствата си след като разбере, че неговите желания са свързани с желанията на другите хора.

Седми дом е дом на партньорствата. Със Северен възел в седми дом човек учи много уроци, свързани с партньорствата. В минали въплъщения такъв човек е развил своя Аз, развил е самостоятелност и индивидуализъм, но не е обръщал внимание на другите. В настоящия живот нещата се обръщат, учи се да помага на другите. Въпреки че неговите преживявания го учат да се жертва за другите, той не го прави. Поради тази причина женитбата е нещо, което трудно му се отдава. Неговата карма сега е да се научи да дава от сърце на другите, да се научи на уважение към тях, а не да се изтъква като по-важен. Чрез Северния си възел във Везни този човек трябва да погледне по-критично на своите мисли и действия, да разбере, че и другите са значими толкова, колкото и той. Основното израстване се осъществява, когато безпристрастно се присмее на всички минали идеи, управлявали някога живота му. С тази позиция на възлите човек не може да бъде щастлив, когато фокусира енергията върху себе си.

Северен възел в Телец или 2 дом, и Южен възел в Скорпион или 8 дом

Настояща цел на човек със Северен възел в Телец е изграждане на истински ценности. Това е един от най-трудните кармични уроци, защото Плутоновите сили, действащи чрез Скорпион в минали животи, са оставили неприятни спомени у него, често предаван, сега чувства, че трябва да се защитава. По тази причина сега развива защитно отношение към всички, които му предлагат окуражаващи съвети. Очакващ удоволствие от всички свои връзки, сексуалните преживявания в миналото често са го изваждали от равновесие. Но сега тези връзки стават разрушителни за него. Объркан и огорчен от всичко преобръщащо се край него, той подпомага разрушаването с желание да изгради нова ценностна система. Излизайки от Скорпион, вътрешните революции продължават, остатъците от минали животи все още действат. Възможно е последействащо преплитане на настоящи връзки с членове от семейството и близки хора. Всеки ден като че ли е изпълнен за него с критични ситуации. Той все още не владее изкуството да бъде сдържан и да намери истинската стойност на нещата. Бягайки от наказанието, често остава объркан по отношение на това, на което е държал някога.

Скорпион и Телец са неподвижни знаци, затова той трудно променя начините си на процедиране. Независимо дали е още под влияние на Южния си възел в Скорпион, или напредва чрез своя Северен възел в Телец, ще напредне много в развитието си, ако види действията на другите, като отражение на собственото си подсъзнание. Необходими са му разнообразни отдушници, за да се освободи от прекалената си емоционалност. Ще постигне удовлетворение, когато превърне сексуалното си желание в божествена любов, когато изпусне от съзнанието си всички огорчаващи ситуации, когато изгори всички мостове на миналото и да не гледа повече никога назад. Заради времето, когато е използвал неправилно своята енергия, сега се чувства самотен в страданието. Изобилието във вселената е толкова голямо, че винаги ще има това, от което се нуждае. Достатъчно е само да се научи да разграничава думите искам и нуждая се. Това разположение на възлите е преход от епохата на война към помирение. Колкото по-бързо човек направи този преход, толкова по-бързо ще заживее с новите ценности, които ще го направят щастлив.

Втори – осми дом е ос на ценностите. Целта на човек със Северен възел във втори дом е да трансформира своите остарели ценности. Осми дом показва с какви ценности идва човек в този живот, а втори дом показва какви ценности трябва да придобие. Това разположение на възлите показва човек, който има нужда да развие нова ценностна система, изучавайки ценностите на другите. В минали въплъщения е водил таен живот, вероятно се е занимавал с магьосничество и е злоупотребявал със секса. Тъй като неговата нисша същност е доста мощна, той все още не е готов да води безупречен живот. Вътрешно напрегнат, той се страхува другите да не разкрият неговия тайнствен живот. Склонен е да обвинява другите, когато не успява да постигне своите цели. В настоящия живот Северният възел във втори дом го води към ново прераждане, към ново съзнание, към установяване на истински ценности. В този живот той се учи да изгражда това, което е истинско значимо за него. За да успее трябва да разчита на собствените си усилия. Колкото по-бързо израства, толкова по-скоро вратите на благополучието ще се отворят за него.

Северен възел в Скорпион или 8 дом, и Южен възел в Телец или 2 дом

Настоящата цел на човек със Северен възел в Скорпион е да направи революционни промени както в себе си, така и в условията си на живот. Носейки товара на земните тежести, той иска на всяка цена да се установи, в резултат на което прави трудно промени в себе си, упорито се придържа към стари модели на поведение. Привикнал да прави нещата по най-трудния начин, той продължава като впрегнат вол да върви по утъпкания си път и разгръща физическата си енергия толкова много, че отслабва духовната си същност, остава сляп за нови възможности. Голямото желание за притежание, идващо от Южния възел в Телец, го затруднява да се наслаждава на това, което има. В резултат се хвърля в битки за собственичество над хора, вещи и идеи. Така, колкото повече трупа, толкова повече пада в собствения си капан. Онова, което в минал живот е било необходимост за него, сега се превръща в тежест от излишен багаж. В настоящия живот чрез Северния си възел в Скорпион преживява пълна трансформация, унищожава старите си модели на поведение, и осъзнавайки, че неговата душа се е движила по упадъчен път, прави революционни промени. Тези промени са изключително болезнени за него, тъй като трябва да се раздели с неща, които са му били скъпи. Необходими са му много усилия, за да достигне позицията, от която трябва да види себе си в най-голяма дълбочина. Така след една символична смърт на всичко, което някога е притежавал, идва неговия нов живот.

Осми – втори дом е ос на ценностите. Разположението на възлите по тази ос показва човек, който идва в този живот, за да трансформира ценностната си система. Целта е да направи преход от грубия и материалистичен подход към живота, към по-духовен. Изправен е пред сериозна вътрешна борба – освобождаване от страстта към трупане на собственост. Освен това се учи как разумно да използва сексуалната си сила, тъй като чувството му за сексуалност не е нормално. Задоволявайки страстите си, без дисциплина лесно може да позволи на минали навици да разрушат настоящия му живот. Много упорит, той често отива в крайности. Душата му иска промяна, но той трудно намира енергия за това. В настоящето въплъщение под влияние на Северния възел в осми дом той трябва да трансформира ценностната си система, и да стане съпричастен към ценностите на другите. Ще научи много от близките си, когато започне да се вслушва в техните думи. Това е труден живот, но ако успее човек да скъса със своето минало и повече никога да не гледа назад, ще заживее с новите си ценности и ще се чувства щастлив.

Северен възел в Близнаци или 3 дом, и Южен възел в Стрелец или 9 дом

Със Северен възел в Близнаци човек получава покана да се присъедини към обществото. Неговата настояща цел е да се смеси с обществото и да извлече полза от него. В предишните си преживявания с хората той е бил лишен от задружност, общителност и тактичност. Идва в този живот с остатъци от необузданост, непригоден да оцени гледната точка на другите. Кармично обусловеното самодоволство му пречи да бъде справедлив съдник на своите действия. Непривикнал към изискванията на обществото, се опитва да избяга от отговорност. Онова, което трябва да осъзнае, е, че всяко негово действие води до определено последствие, в резултат на което не знае какво да изчисти от себе си. Сега се стреми към изтънчена общителност, но не знае как да я направи, не разбира, че една и съща монета има две страни. Чрез Северния си възел в Близнаци в настоящето си въплъщение ще преживее опитности, които ще го накарат да види двете страни на всеки въпрос, да се научи как изглежда светът през очите на другите, да осъзнае, че всички отрицателни качества, които приписва на другите, са неща, които не разбира в себе си. Чрез Северния си възел в Близнаци учи изкуството на комуникация, чувства остра нужда да се образова, така че да може да се утвърди в обществото.

Оста трети – девети дом показва карма, свързана с общуването и знанието. Целта на човек със Северен възел в трети дом е да се научи как да общува с другите, като впише в своя мироглед техните идеи. Южният възел в девети дом показва, че в миналите животи е посветил милиони часове за трупане на знание и мъдрост, развил е усещане за свобода без граници. В настоящия живот той трябва да довърши духовното си израстване, да довърши усещането си за свобода. Такъв човек е мисловен скитник, винаги търси нещо ново, но трудно може да определи какво е точно то. Неговият кармичен урок се състои в това как да се научи да си взаимодейства с хората, как да приспособи живота си така, че да напасне с живота на тези около него. В настоящите си взаимоотношения се чувства разстроен. Склонностите от минали животи да бъде неясен и неуловим го учат на изкуството на точната комуникация. Сега той ясно вижда присъствието и на висшия, и на нисшия си Аз, и трябва кармично да се пребори с раздвояването. Издига себе си чрез целенасочено четене и изучаване и започва да разбира, че окончателно мнение не бива да се дава преждевременно

Северен възел в Стрелец или 9 дом, и Южен възел в Близнаци или 3 дом

Настоящата цел на човек със Северен възел в Стрелец е да се научи на лоялност и преданост. От Южния си възел в Близнаци той идва с известна доза двойственост, която се проявява като нерешителност и повърхностност. Макар той да вижда двете страни на нещата, не се обвързва с едната, за да не пропусне възможностите на другата. Тази способност да остава необвързан му дава възможност да се нагажда и приспособява към изискванията на момента. В контактите си с другите притежава двойственост, придържа се към към обстоятелства и хора, които са в синхрон с неговия живот, и подобно на махало се люлее от страната на силния вятър. Неговият конфликт в действителност е между необходимостта да бъде сред хора и желанието му в същото време да бъде настрана от тях. Поемането в определена посока не идва в ранна възраст. Това се осъществява обикновено през втората половина от живота му с подкрепата на по-възрастни мъдри хора, които да го упътват. Такъв човек трудно може да види истината за себе си, тъй като не се е научил на самостоятелност и обективност. Неговата житейска задача е да търси по-висши знания. Посредством Северния си възел в Стрелец той започва да вижда истината, напредва по своя път, когато започне да гледа на себе си от позицията на по-висшето си съзнание, започва да разбира, че макар да има две страни, монетата е все пак една. Така съзирайки истината, човек превръща знанията си в мъдрост, освобождава се от своята нерешителност.

Девети дом символизира висшето съзнание. Настоящата цел на човек със Северен възел в девети дом е да направи кармичен преход от нисше към по-висше съзнание. Оста трети – девети дом е ос на общуването чрез знание. Точно тук са проблемите. Дали човек съзнава или не, но думите постоянно са интерпретирани, а това води до това да бъдат разбрани правилно или погрешно. Проблемът е в неутолимото любопитство, в оплитане в мрежите на детайлизирането. Кризите сполетяват човек, когато взема решения за това дали да разчита своята интуиция или на по-висшия си ум. Неговият живот е постоянна жажда за повече знание и разбиране. В резултат се свързва с много хора, търси много връзки, разпилява се в разни посоки и така прекарва част от времето си в състояние на „на по-нисше съзнание“ – без да прави нищо. Огромната му жажда за разбиране може да го доведе до сексуално затормозяване, до страх да не бъде отхвърлен от житейската действителност. Израстването се осъществява, когато човек направи кармичен преход от по-нисше към по-висше съзнание, когато изостави отживелите си знания и прегърне с пълна сила новото. Един от начините да разшири своите хоризонти е пътуването. Такъв човек може да очаква, че най-големите успехи може да се случат далеч от родното му място. Под влияние на Северния възел в девети дом човек може да се освободи от всички предишни съмнения и да очаква огромен духовен растеж.

Северен възел в Рак или 4 дом, и Южен възел в Козирог или 10 дом

Настоящата цел на човек със Северен възел в Рак е да направи кармичен преход от закостенелия манталитет на Козирога към сигурност в дома, характерен за Рака, изразявайки чувствата си по-открито и честно. Южният възел в Козирог показва човек, който в миналите си животи е работил усърдно за признание и преследване на висок пост. Затова в сегашния живот навлиза с известно чувство на гордост, трудно разбира защо другите не му оказват дълбоко уважение, на което е свикнал в минали въплъщения. Тъй като живее в миналото, той съзнателно пренася всички тежести от него в настоящето си. Това прави сегашния му живот по-труден, отколкото трябва. Това, което все още не е научил, е как да понася собствения си неуспех.
В предишните животи е бил догматичен, неподдаващ се на съвети. Сега все още вярва, че животът е много личен. Като следствие от това той си създава защитна стена. Трудно е да се пробие тази стена, защото неговият материалистичен подход го кара да поставя себе си там, където има нещо, което трябва да се спечели.

В настоящия живот под влияние на Северния си възел в Рак човек прави кармичен преход от зима към лято. Намира своята сигурност като започва да изразява чувствата си по-открито и честно, като се учи да се извинява, когато е сгрешил, и да не извлича изгода от другите, когато е прав. Преминава през поредица от преживявания, които постепенно разкриват чувствителността на Рака, развива нов модел на емоционално изразяване. Започва да цени природата повече от парите, а чувствата повече от властта. В миналите животи неговата душа е извличала полза като получава, сега е в този живот, за да се научи да дава, да се превърне в естествен източник за духовна храна за тези, които са гладни.

Четвърти – десети дом е родителската ос. Четвърти дом е собственото ни семейство, а десети дом нашето обществено семейство. Разположението на възлите по тази ос показва човек, изправен пред конфликта между неговото призвание и изискванията на неговото семейство. Целта е да се научи на зрялост, да се научи да решава емоционалните си проблеми – как да не бъде повлиян от чувствата си, как да превъзмогне кармичното си минало в което е считал, че е център на всички ситуации около него. В предишни въплъщения такъв човек е заемал ръководно място, а сега чувства, че трябва да заеме ръководна позиция и да оглави нещата. Такъв човек се заобикаля се с хора, чиито слабости ги поставят под негово ръководство. Тази само назначена мисия не позволява на другите да видят неговата истинска същност. Поради тази причина такъв човек преживява опитности, които го принуждават да слезе от своя небостъргач. В зоната на най-близките взаимоотношения, в рамките на семейството е поставена сцената на неговата доживотна битка с основна цел да спечели контрол върху собствените си корени. Битката най-често е свързана между него и един от неговите родители, чиито очаквания са да постигне върхова позиция. В резултат този родител остава недоволен от всяка ситуация, която не оправдава замисленото. Разположението на възлите показват карма свързана с дома и кариерата – конфликт между призвание и изискванията на семейството. Разрешаването на този конфликт изисква зрялост, разбиране за това, че загрижеността за другите пречи на човек да постави в ред своя собствен живот. Разбирането изисква установяване на правилни взаимоотношения с родителите в най-ранна възраст, защото в по-късна възраст той ще пропилее много енергия, за да стане свободен и независим от своите родители. Оста изисква кариерата да си остане значима, но не за сметка на дома.

Северен възел в Козирог или 10 дом, и Южен възел в Рак или 4 дом

Северният възел в Козирог е точката, в която човек намира своята кармична мисия. Неговата цел е да преодолее своята незрялост идваща от Рака, да преодолее детските си навици, които му пречат да порасте, да се освободи от емоционалната незрялост в полза на отговорностите към другите. С Южен възел в Рак той все още носи със себе си много неща от „детето “ – детето, което търси някой друг да се погрижи за него. В действителност той е детето, което иска да бъде фокус на внимание. При наличие на проблем той иска друг да се заеме с него – родител, брачен партньор, приятел или бизнес-съдружник. Най-трудният проблем за човек, който идва от Рак, е как да се освободи от миналото, което му пречи да порасне, тъй като таи много вътрешни страхове и продължава да задържи всичко, през което някога е преминал. Думата „Сбогом“ не е в речника му, защото се опитва да живее с миналите си спомени, защото се опитва да задържи всички връзки колкото се може по-дълго.

В настоящия си живот Северният възел в Козирог го изправя пред големия кармичен урок – как да се идентифицира с един възвишен живот като преодолее всички реални и въображаеми пречки, като осъзнае истинската си отговорност. Чрез Северния си възел той постига своята цел – оформя образ, от който другите могат да се възхищават и учат – предпазливо и методично съставя плановете си, преодолявайки склонността си да реагира емоционално. Така един ден може да каже на себе си: „Това е далеч, далеч по-добро от онова, което съм правил някога“.

Десети дом свързваме с обществото като голямо семейство, а четвърти дом с родното семейство. Със Северен възел в Козирог човек се чувства кармично обременен към своето семейство. В настоящето си въплъщение неговата цел е да отдели повече време, за да задоволи изискванията на своето семейство. В минали въплъщения е пренебрегвал ръката, която го храни. Сега е в това въплъщение, за да се превърне в ръката, която храни. Разположението на възлите показва преди всичко проблеми със семейството по отношение отглеждане на деца и усвояване на родителски отговорности. Емоциите никога не напускат семейството, почти цялата енергия отива за разплитане на взаимоотношенията в семейството. Така човек винаги се разкъсва между нещата, които иска да прави за себе си, и тези, които трябва да прави за другите, за тези които обича. Освобождавайки се от емоционалната си незрялост, той постига основната си цел – става отговорен член в обществото.

Северен възел в Лъв или 5 дом, и Южен възел във Водолей или 11 дом

Северният възел в Лъв символизира сила – борбата с воля. Човек със Северен Възел в Лъв е в този живот, за да развие сила в себе си, да стане способен водач като превъзмогне всички съмнения в себе си. Южният възел във Водолей определя корените на такъв човек здраво захванати в принципите на честност и справедливост, показва човек, който прекарва много време в самота и изолация, показва човек, на който му липсват приятели, когато чувства най-голяма нужда от тях. Периодите на самота и изолация за него са необходима предпоставка, за да събере сили и да стане водач. Желанията за приятелства в действителност го правят слаб, не му помагат да получи лична самоувереност. Неговата задача е да стане творец на собствения си живот, да се научи, че ако животът му може да стане по-добър, той сам трябва да си го създаде. Като надгражда познанията си от минал живот и работи за доброто на човечеството може да премине от беден към богат начин на живот. Това може да се случи, когато открие таланти от минал живот, които никога не е мислил, че притежава, когато открие някогашните си принципи, на които е посветил живота си – принципите на Водолея. Вроденото му чувство за справедливост от минал живот го прави способен да направи революционни промени в себе си и в живота на другите. Неговата сила е в строгата справедливост и честност. Неговите най-големи постижения ще се случат, когато подчини собствената си воля в служене на човечеството, когато покаже на хората пътищата, чрез които могат да преодолеят своите обременености.

Пети – единадесети дом е творческа ос, ос на мечтите и желанията. Основната цел на човек със Северен възел в пети дом в това въплъщение е да стане творец на собствената си съдба. Осъзнавайки процеса на сътворяване той може да осъзнае, че неговите мечти са тези, които причиняват всичките му обстоятелства в този живот. От Южния си възел в единадесети дом той идва подчинен на желанията, затънал в дълбоки мечти, прекарва много време в облаците, размишлявайки върху различни идеи чрез богатото си въображение. Често мисли за стойността на работата, която върши, за последствията от своето детство, обвинявайки и двете за трудностите в своя живот. Трудно разбира защо съществува бариера между мечтите и действията, в резултат на което пропилява много усилия, за да разбере реалността. Сега се учи да бъде отговорен, както за мечтите, така и за желанията си. Чрез тази позиция на лунните възли може да види мечтите си реализирани. Повратна точка в неговия настоящ живот са децата, през чиито очи може да види собствения си живот. Чрез способността да ръководи собствената си воля, чрез самодисциплина той може да изплува от дълбоките води на миналото и съзидателно да изрази това, което чувства в себе си, да стане творец на собствения си живот.

Северен възел във Водолей или 11 дом, и Южен възел в Лъв или 5 дом

Настоящата цел на човек със Северен възел във Водолей е насочена в услуга на човечеството – световната еволюция. Южният възел в Лъв показва, че в предишните животи всичко се е въртяло около неговото его. От минали въплъщения носи склонността да пренебрегва другите и да гледа пренебрежително на техните мисли и идеи. Притежава определена гордост, често превръщаща се в самохвалство, базиращо се на близостта с видни личности. Планира живота си да се вижда в обкръжението на видни личности. Виждайки се като център на внимание, гледа на силната си воля като на средство за постигане на своите цели, вместо да се пригоди към едно почтено съществуване. Егото от минал живот постоянно надига грозния си лик и му пречи да постигне щастието, което търси. Склонността да доминира над тези, които са близо до него, му създава трудности в брака.

В сегашният живот се учи на искреност, истина и честност, откривайки, че егоцентричните демонстрации на сила и достойнство пречат на неговото щастие. Най-големите му конфликти се въртят около това кое е истинско и кое не е. Неговият странен характер е твърде надменен, за да бъде приет охотно хората. Неговата душа, изпълнена с чувство на гордост, не му позволява да прави компромис с достойнството си. Но за тези, които са му близки, той е изключително грижлив и внимателен. В сегашния си живот под влияние на Северния си възел във Водолей се учи да преодолява миналото си усещане за престиж и развива идеята за Вселенско Братство, осъзнава себе си като част от Вселената и е готов да сподели товара на човешката еволюция, да даде своя принос за прогреса на цивилизацията.

Единадесети – пети дом е творческа ос. Единадесети дом е дом на мечтите, приятелите и любовта, която получаваме. В пети дом е нашето лично творчество, личната любов, любовта, която даваме. Южният възел в пети дом показва човек, който в миналите си животи е бил сам творец на живота си – живот, изпълнен с любовни интриги и сексуални преживявания. Това минало често обърква човек в настоящия му живот. Под влияние на Северния си възел сега той прави преход от индивидуален към колективен начин на живот, в реултат на което има нужда от осъзнаване на реалността. Неговите мечти са толкова романтични, че под влияние на тях той се превръща в истински Дон Кихот. Търсейки постоянно удолетворение чрез любовни авантюри, лесно изгубва своя истински път. Преди да осъществи какъвто и да било растеж, трябва да преодолее огромното си его, което е развил в миналите си въплъщения, и което сега му пречи да види ясно посоката на своя път. Това разположение на възлите показва, че този човек със сигурност ще премине през преживявания, които изискват да жертва егото си в името на някой друг и справедливостта. Фокусирайки се върху себе си, той не осъзнава всички дарове, които притежава. Неговата карма е да посвети живота си на безпристрастно служене на човечеството, вместо да очакват другите да му служат. Приятелствата, клубовете и сдруженията са важни за него, защото чрез тях ще добие усещане за истинската си идентичност и ще започне да цени себе си. Така той постига целта си – с безкористна любов да служи на другите.

Северен възел в Дева или 6 дом, и Южен възел в Риби или 12 дом

Настоящата цел на човек със Северен възел в Дева е да преодолее миналите си суеверия и да види ясно истината за всичко около себе си. Трябва да направи всичко възможно да не допусне да бъде замесен в ситуации, които замъгляват неговото ясно виждане. Предишните тенденции да бъде зависим от другите са силни пречки, с които трябва да се заеме. Поради прекалена състрадателност и сантименталност в минали животи той е бил мамен от доста хора. Сега се свива от страх при страданието и болката, която вижда у другите. Така позволява чуждите нещастия да отнемат силата му. Осъзнаването, че неговото слабо място е мекото му сърце, го тласка към Северния възел в Дева, където започва да различава онова, което наистина заслужава съчувствието му, от онова, което е фантазия. Неговата задача в това въплъщение е да изчисти ценностната си система, като захвърли всичко, което повече не му е нужно. Това му дава възможност да взема правилни решения, да се откъсне от събития, обстоятелства и връзки, които замъгляват неговото виждане. Опознавайки и преодолявайки своите слабости, той подобно на Херкулес развива най-голямата си сила.

От Южен възел в Риби той идва със силна и точна интуиция, това му дава възможност да взема правилни решения и постигне независимост. Северният възел в Дева му помага да си изгради един по-здравословен режим. Разположението на възлите по оста Риби/Дева е особено благоприятно за работа в медицината. Едно от най-хубавите неща на Южен възел в Риби е развиване на опрощение към всички, които някога са го наранявали. Настоящата му карма е да се стреми към пречистване и съвършенство докато търпеливо понася слабостите на другите. В този живот се учи на самодисциплина, учи се кога да пуска водата да тече, кога да я спира и кога да променя посоката й. Северният възел в Дева му дава възможност да пречисти не само себе си, но и другите, да излезе от водовъртежа на Рибите. Постига своя идеал отстъпвайки пред всичко друго, но не и от Божествената си същност.

Шести – дванадесети дом е здравната ос  – ос, свързана със здравето, работата и служенето. Южният възел в дванадесети дом показва, че този човек идва с много спомени от минали въплъщения. Поради тази причина прекарва голяма част от времето си в дълбок размсъл. Вглъбява се толкова надълбоко, отива толкова навътре в себе си, че цялата логика му убягва. Съсредоточен в себе си, пречи на другите да стабилизират неговите ментални пътувания. Животът му е построен върху въображение и страх, вследствие на което губи често увереност в себе си. Затова неговата цел в този живот е премине през институции и организации, да излезе от своя въображаем Аз и изгради свой собствен подход. Големият му кармичен урок е да се научи на отговорност, вместо да се самосъжалява за всички беди, които изглежда го нападат. Любовта която дава, често остава неоценена и незабелязана, надава вик при всяко нараняване, било то истинско или въображаемо. Мислейки и постъпвайки по този начин, той сам си създава болки, страхове и тревоги – превръща се в бездънен кладенец на терзанието. Неговата задача сега е да излезе от този въображаем кладенец, да се освободи от всички болки и тревоги. Ако постигне това, той ще се превърне в един от най-състрадателните и прекрасни хора. Възприемайки този положителен подход той се научава да не критикува другите заради техните съвършенства, осъзнава, че болестта не е нищо друго, освен дисхармония в тялото, отразяваща дисхармонията в мисленето. Така времената на терзанието приключват за него и остава само една следа от миналото.

Северен възел в Риби или 12 дом, и Южен в Дева или 6 дом

Целта на човек със Северен възел в Риби и Южен в Дева е да развие по-висше съзнание. В сферата на съзнанието това е трудна възлова позиция. В резултат на много животи човек започва да осъзнава своята непреклонност, започва да разбира своите модели на поведение и колко много го нараняват, но не намира начин да се освободи от тях. В предишни въплъщения той е живял в една добре подредена вселена. Сега започва да разбира, че истината се разпростира извън неговите ограничени сетива. В действителност нуждата му от строга дисциплина е толкова голяма, че започва да има здравословни проблеми поради личната си непреклонност. Потиска силните си желания в името на онова, което смята за правилно. Търси да се отърве от нервното си безпокойство, но поставя условия за изцелението си. Сега чрез Северния си възел в Риби трябва да се потопи във водите на Космическото съзнание, за да изживее едно ново раждане, трябва да преодолее своя кармичен страх, че живее в объркан свят. Той идва в този живот със съмнения, поставя под съмнение самоличността на хората, които иска да допусне до своя личен живот.

Под влияние на Южния възел в Дева неговият ум е много аналитичен, не пропуска подробностите и не подценява очевидното, но въвлечен в това си виждане загубва перспективата. Разделеля това, което трябва да бъде заедно, притежава ясна мисъл, но не изживява умиротворение на духа. В настоящия живот се учи на вяра, учи се да не разделя света на малки части. Така получава първото си осъзнаване, достига до разбирането, че всичко е едно и едното е всичко, започва да разглежда себе си като част от останалия свят. Минавайки през страданието, усилва своята Божествена любов и напълно се отказва да осъжда другите, приобщава се към духовен начин живот като започва да вижда нещата чрез по-висшето си съзнание. При това разположение на възлите той е в състояние на непрекъсната промяна. Всеки път, когато прави крачка напред, губи своите окови и се ражда за нов живот.

Разположението Северен възел в дванадесети дом и Южен в шести дом показва човек, който изживява криза в съзнанието. Дали съзнава или не, но по-голяма част от неговия живот преминава в дълбок размисъл. Намира физическия свят за изтощителен, от време на време може да има проблеми с болести. От Южния възел в Дева идва с много спомени за ред и организация, префекционистично и критично настроен към света около себе си. Сега несъвршенствата , които вижда около себе си го изтощават, чувства се неспособен да се справи с тях. Потискайки гнева си и чувствайки се онеправдан, сам си създава здравословни проблеми. Повече от всичко това налага да се научи да се вглежда в себе си, където ще намери отговорите на всичките си проблеми. Затова е нужно да се научи да разграничава това, което е важно от гледна точка на житейските ценности, от онова, което е преходно. Неговото израстване започва в момента, когато започне да вижда себе си не само като част от по-голямото цяло, но и като част от цялата вселена. Неговият живот може да достигне висок връх, когато се издигне над подсъзнателните спомени за физическите си проблеми. Той трябва да разбере, че физическото му здраве зависи напълно от чистотата и устойчивостта на неговия ум. В действителност при тази позиция на възлите човек ще бъде многократно поставян на изпитания, за да развие състрадателност и по-висше съзнание, да направи кармичен преход от света на материалното към света на духовното.

Димитър Хаджийски

%d bloggers like this: