jump to navigation

Вредата от парафиновите свещи

ЗаснеманеВредните неща станаха толкова много в нашето ежедневие, че понякога ни се иска да се върнем обратно в годините на невежество и блаженство и да забравим всичко, което сме научили за здравословната храна и естествения начин на живот. Беше толкова лесно, когато не знаехме с какво се храним и какво ни пробутва индустрията, но част от нашата отговорност е това да пазим нашето здраве и това на околните, за да живеем един по-добър живот!

Повечето свещи са направени от парафин, което създава силно токсичен бензол и толуол при горене (и двата елемента са известни като канцерогени). В действителност, токсините, освободени от парафиновите свещи са същите като тези съдържащи се в дима от дизелово гориво!Въпреки че изглеждат безопасни, те са огромен източник на замърсяване на въздуха в помещенията! При горене се отлагат химични вещества, които се считат за също толкова опасни, колкото и вторичният тютюнев дим. Парафинът е остатъчен петролен продукт и трябва да бъде ароматизиран и химически избелен преди да се превърне във восък.

Други токсични химикали, които се отделят при горене на парафина са: ацетон, трихлорофлуорометан, въглероден дисулфид, 2-бутанон, трихлоретан, трихлороетан, тетрахлорметан, тетрахлороетан, хлоробензен, етилбензол, стирен, ксилен, фенол, крезол, циклопентан. Някои от тях могат да бъдат открити и в други продукти, като боя, лак и лакочистител.

Вредата от оловните фитили

Повечето от ароматните свещи имат фитили, които съдържат тежки метали като олово. За няколко часа горене, тези свещи могат да вдигнат нивата на тежки метали във въздуха, нива, които са много по-високи от допустимите!

Очаква се фитилите на всички свещи да бъдат изработени от памук или хартия, за да бъдат по-безвредни, но последни проучвания сочат, че 30% от тези в САЩ, съдържат тежки метали. (Предполага се, че в България тези проценти са много по-високи, поради вноса на евтини, китайски свещи.)

Страничните ефекти от парафиновите свещи

Продължителното стоене в затворено помещение, и то при запален оловен фитил, се свързва с хормонален дисбаланс, поведенчески проблеми, обучителни затруднения, както и множество здравословни неразположения! Повечето от свещите съдържат изкуствени аромати и оцветители, които освобождават допълнителни химикали при горене.

Алтернативата са свещите/на 1-во място/- от пчелен восък и /на 2-ро място/ от растителен стеарин,като стеаринът от палмово масло се смята за най-добрата суровина за производство на свещи .Най-добре е да се сдобиете със свещи, изработени от пчелен восък, които не само са безопасни, но и имат функцията да подпомагат пречистването на въздуха, като излъчват отрицателни йони подобно на лампите от хималайския солен кристал,които йонизират въздуха.

Предимства на стеарина пред парафина:

 

Ако ви е харесала статията,може да я одобрите чрез бутоните “Rate this” със звездичките,” like” със звездичка,иконката на ФБ 🙂 Благодаря предварително

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: