jump to navigation

Лечебната сила на етеричните масла

Етеричните масла,както и свещите, се отнасят към елемента “Огън”, защото те притежават неговите качества и са ориентирани към по-фините полета на вибрации. Това се вижда и от самото им име – “етерични” – те работят на етерно ниво и излъчват фини снопчета енергии, аромати или още ги наричаме понякога “ефири”. Някога, в много древни времена, хората са се хранели със слънчева енергия и ефири. И сега има на нашата планета хора, които могат да се хранят по този начин (адепти, истински слънцеяди като австралийката Джасмухин, сибирската Анастасия…)

ОГЪНЯТ като елемент стои най-високо в структурата на елементите, защото може да пре-трансформира енергийното състояние на другите елементи, да пречиства пространството, да помага за установяване на връзка с други полета на съзнание (светове).

ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА като квинтесенция от душата на растенията могат същото. Те се намират над тревата, , цветята, храстите и дърветата; трансформират неблагоприятните енергии в благоприятни за хората и за другите живи същества; а така също служат за установяване на стабилна връзка с другите нива на разум (връзка с ефира, с Астрала ) и това им качество се използва от всички стари и нови религии, чиито служители (шамани,попове, магове винаги прикадяват и използват ароматите при техните ритуали). Лечителите също използват тези удивителни качества на етеричните масла в своята практика – да пре-трансформират и хармонизират, да издигат и пречистват съзнанието, да лекуват аурата и тялото на човека.Как се използват за защита – една или три капки от шишенцето направо върху плата под яката на връхната дреха или блузата (никога не се слагат направо върху кожата!) създават защитна аура преди да излезете от къщи, а така също поддържат доброто  настроение чрез чистото си ухание, защитават от навлизането на болестотворни агенти в дихателното  пространство.
При неразположение или настинка се пали ароматизирана с подходящо масло свещ от пчелен или палмов восък – (това са свещи,които изработвам) за по-продължително време -около 3 часа,а  на лягане,лично аз, капвам 3-4 капки определено  масло върху любимата си лампа от Хималайски солен кристал , и  спя на излъчващите аромати, активирани от йонизацията на кристала . Идеята е, че когато спим, тялото минава на автономен режим на възстановяване и лечението е по-ефективно, когато умът не го командва.

Етеричните масла са много полезни, когато се употребят с НАМЕРЕНИЕ да подсилят някой сектор от дома ни, който се намира в момента в дисбаланс. При всеки случай обаче е необходимо индивидуално решение кое масло или комбинация от масла, колко капки да се употребят конкретно.Има много сайтове онлайн,които предлагат изчерпателна информация за влиянията на различните видове масла,както и тяхното комбиниране.През последните години ароматерапията става все по-популярна. Това се дължи не само на несъмнените й резултати, но и на факта, че хората се завръщат все повече към естествената медицина, която е в унисон с природата и няма вредни въздействия.
Според последни изчисления на глава от населението в Лос Анжелис има повече ароматерапевти, отколкото във всеки друг град по света. Но въпреки че се практикува в едно от най-луксозните населени места, този тип наука не само че не е непосилно скъпа, но би могла в известна степен да бъде практикувана и в домашни условия. За разлика от други клонове на медицината лекарствата на ароматерапията могат да се прилагат както външно, така и вътрешно.
Родоначалникът на съвременната ароматерапия Рене-Морис Гатфосе твърди: “Продуктите се прилагат външно, но способността им да проникват е достатъчно силна, за да въздействат върху органите, разположени непосредствено под местата, върху които са били нанесени.”
Един от най-добрите специалисти Робърт Тисеран обяснява това с факта, че “мозъкът, нервната система и сетивните органи се образуват от ектодермата на ембриона по същото време, по което и кожата. Техният общ произход означава, че поддържат изключително тесни връзки през живота и е разумно да приемем, че продуктите, нанесени върху дадена област от кожата, въздействат на разположените под нея органи, дори и да няма пряко проникване.”
Този лечебен ефект явно е бил познат още на древните египтяни, тъй като в папируси на няколко хиляди години са открити сведения за ароматерапевтични процедури. Днес свойствата на отделните етерични масла са толкова много, че тяхното изброяване би запълнило няколко страници. Най-общо казано, те се използват като болкоуспокояващи, антисептични, антиспазматични, диуретични и седативни средства. Мнозина познават и ефекта им на афродизиак. Но според специалистите по холистична медицина през зимата е най-удачно да се използват онези аромати, които имат антидепресивно свойство. Това се дължи на факта, че те повишават нивото на серотонин и ендорфин – веществата, отговорни за доброто настроение. Техните ниски стойности причиняват депресия, умора и апатия. Количеството им се понижава най-вече от липсата на достатъчно слънчева светлина и затова техният недоимък е характерен за зимните месеци. Според лекарите зимата е моментът, в който могат да се използват качествата на някои есенции като босилек, лайка, индрише, жасмин, лавандула, маточина, роза, сандалово дърво, иланг-иланг и камфор. Те могат да се използват под формата на есенции, масажни масла , за инхалации,а също  и чрез къденето на  восъчни  свещи ароматизирани с растителни масла..  Например,Ламите-лечители в Тибет, са лекували чрез къдене-запалване на клонка от определена билка,аналог на което са съответните етеричните масла и извлеци,които съдържат в себе си концентрираните лечебни свойства на съответната билка.Къденето е най-добре да се приложи със запалена восъчна свещ ,ароматизирана с нужното ни растително масло-извършва се отляво на дясно. Защо подчертавам ,че свещите трябва да са от пчелен или палмов восък? За ползите и лечебните свойства на пчелния восък »  ТУК ,а за палмовия стеарин/восък  » ТУК

Тибетските лами прилагат къдене с артъш -монголска хвойна в медицинската си практика за възстановяване на психо-емоционалния контур, за премахване на уроки,лечение на неврози, напикаване при децата ,фобии,при грип, за премахване на чужди био-полета

Маслото от бял бор( ела) неслучайно т.нар. ” горският доктор” е с изключителни свойства.При вдишване на дима от запалена свещ,ароматизирана с него или поставено в арома-лампа,то лекува безсъници и неврози.Локално се използва за лечение на радикулит,плексит, миозит,аденом на простата ,възпаления в устната кухина и др.
И така, Ароматерапията като  метод на лечение е известен от древни времена. Първото и най-важно нещо, което трябва да се знае, е, че ароматите не действат еднакво на различните хора. Всеки трябва внимателно да избере подходящ аромат и да го използва по предназначение. Верният избор в повечето случаи се прави след няколко проби. Доказано е, че подходящите аромати премахват натрупаното напрежение, стреса, колебливо кръвно налягане, главоболие, стомашен дискомфорт и обща отпадналост. Ароматерапия може да се прилага както в специализирани центрове, така и в домашни условия. Начините са няколко: чрез ароматизирани с масла восъчни свещи,индийски пръчици, ароматизирани соли, камъни или сухи треви, масла носители или базисни и етерични масла.
Добре е да се знае разликата между базисните и 100 процентните етерични масла. Първите (базисните) нямат аромат и представляват извлек от мазнини от кайсиеви ядки, бадем, кокос, житни кълнове, грозде, сусам, жожоба и др. Етеричните масла имат силна миризма и са ароматният извлек от цветовете на растения или от корите на дърво. Етеричните масла, които са 100% чисти, са силно концентрирани и не бива да се нанасят върху кожата директно. Добре е да се използват след като бъдат разтворени. Ароматите са всевъзможни: мента, розмарин, лавандула, лимон, мандарини, портокали,иланг-иланг,евкалипт,бергамонт,ветивер,розово дърво и др.
Капчици от етеричните масла могат да се сложат върху арома-лампа. Нужно е да се запали малка чаена свещ, да се загрее съда и в малко вода да се капнат 3-4 капки  от маслото. Така ароматът се разнася в цялото помещение и оказва благотворно влияние.Лошото е,че чаените свещи,които се предлагат са предимно парафинови ,така че най-добре е да запалим ароматизирана с масла восъчна свещ. ( за вредата от парафиновите свещи »  ТУК )
Някои аромати са възбуждащи, други тонизиращи, успокояващи или антисептични. С маслото от чаено дърво например могат да се излекуват различни наранявания или възпаления по кожата. Ароматерапия може да се приложи и като във вана се разтворят няколко капки от съответното етерично масло. Ароматни масажни масла пък могат да се правят и вкъщи, като в базисно масло се добавят няколко капки етерично масло. От силните ароматни масла може да се произведе подходящ парфюм или ароматна тоалетна вода. Сухите цветя също могат да се напръскат с определен аромат. Може да се направи и ароматизатор за въздух-в спей-флакон 200 мл пълен с вода се слагат 10-15 капки етерично масло и енергично се разклаща,за да се смесят добре или може да се използва като осова и мед. спирт
Основната цел на маслата обаче е лечебна. Най-добре е те да се вдъхват. Освен аромата от специалната лампа или свещ, може да се напои кърпичка, която да се придържа близо до носа. Подходящо е също да се правят и инхалации. След като водата заври, тя се отстранява от котлона, впръскват се няколко капки от съответното масло, главата се покрива с кърпа и се вдишва.
Дори чайовете въздействат чрез аромата си. Древният метод на лечение се прилага в ежедневието за преодоляване на депресията, в гинекологията, за масажи, за здраве и лечение, за грижите за кожата и косата, при бременност и раждане, при детски болести.
При депресия например подходящо е маслото от салвия. Вдишването на дима от запалена восъчна свещ ,ароматизирана с масло от градински чай или само 3 капки в подходящ съд са достатъчни, за да ви извадят от това състояние, твърдят хора, изпробвали метода. При умствената умора неизменен помощник са няколко капки от босилек, те действат като разходка край морския бряг. Други етерични масла са идеални за ситуации, при които умората става проблем, било то на работното място, вкъщи или в колата, са розмарин, лимонена трева и цитрусовите масла от лимон, портокал, бергамот и грейпфрут.
Ароматите действат на 3 нива – подобряват умственото, емоционалното и физическото състояние. Те трябва да се прилагат не само когато хората имат определено заболяване или неразположение, а непрекъснато, защото така се изработва съпротива срещу заболявания.


Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: