jump to navigation

Ползите от палмовия стеарин

палма

Палмовото масло се добива от плода на палмата от вида Elaeis guineensis, която се среща в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. Неговото естествено състояние е полутвърдо. Твърдото му състояние се нарича палмов стеарин или хим.- стеаринова киселина,типичен представител на полезните наситени мастни киселини, а течното – палмово олио (олеин).Характеризира се с типичен орехов вкус и приятен мирис. Палмовото масло се използва за производство на маргарин, за приготвяне на захарни изделия, хляб и хлебни изделия, сладолед, сухи и консервирани супи и т.н.,а палмовия стеарин-в производството на сапуни,свещи,козметични продукти, пластмасови и каучукови изделия и др, При изработването на свещи палмовият стеарин,поради устойчивостта си на окисляване и продължителното издържане на високи температури, допринася за отлично горене и задържане на ароматите.Полезните качества на палмовото масло се дължат на високото съдържание на коензим Q10, бета-каротин, витамините А и Е. Според някои изследвания понижава “лошия” и повишава “добрия” холестерол в кръвта.Предпазва от сърдечносъдови заболявания. Укрепва имунната система. Засилва мозъчната активност. Дори има антиканцерогенен ефект.Способно е да неутрализира действието на мастните киселини, причина за атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове и образуването на тромби. Има данни за понижаване нивата на “лошия” холестерол и увеличаване на “добрия”. Обширните патологоанатомични и токсикологични изследвания не са показали някакъв сериозен отрицателен ефект на палмовото масло.

 

Особено полезно е то за кожата и косата. Особено актуална е неговата полза и като плажно масло. В Индия има и начални положителни резултати за благотворното влияние на палмовото масло и млякото от кокосови орехи за засилване на имунната защита на човешкия организъм. Редовното умерено ползване на тези продукти влияе положително върху умствената дейност. В Индия, Малайзия, САЩ и Япония се провеждат изследвания, които установяват, че палмовото масло може да послужи като средство в борбата срещу раковите заболявания. В Полинезия го използват от хилядолетия. Предполага се, че хората са го консумирали още преди 5000 г., но индустриалното му производство започва в средата на 90-те в Малайзия.

Защо палмовото масло изведнъж придоби лоша репутация?

През 80-те американските производители на соево олио са сериозно разтревожени от своите загуби, заради засиления внос на палмово масло от Малайзия. Основават организация, промотираща здравословното хранене, но всъщност основната й цел е да атакува “тропическите” масла, първото от които е палмовото. Кампанията стига до първите страници на вестниците с бомбастични заглавия: “Спрете да тровите Америка!” Скандалът се разпростира извън границите на Щатите, а отзвукът му се усеща и до днес.

Източник

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: