jump to navigation

Основна методика в козметиката

Видове Емулсии

 

Приготвяне на крем-концентрат и

от него- Крем-серум

Какво е хидрозол – Хидрозолът /познат още като хидролат или флорална вода/ е водата, получена при дестилацията на етерични масла. Мирисът на хидрозолите е много лек и приятен, което ги прави подходящи за малки деца и хора, чувствителни към миризми. Хидрозолите намират широка употреба поради техните хидратиращи, антисептични и лечебни качества като добавка в приготвянето на кремове.

Как да си приготвим домашен хидрозол/хидрoлат/- хидролатът се получава от плод, който се подлага на парообработка. Достатъчно е да имате уред за приготвяне на пара, а такива се продават достатъчно на нашия пазар.Един от най-лесните за приготвяне хидролати е този от краставици. Краставиците съдържат около 97% вода, а в останалите 3% се намират макро и микроелементи, витамини, ферменти и изключително полезни киселини.Тъй като не бива да белите краставиците, измийте ги добре. Нарежете ги на кръгчета и ги поставете върху решетката. Налейте 500 мл вода за 1 кг краставици (мерките се съобразяват).
След като заври водата, намалете силата на огъня. Колкото по-бавно се осъществява процесът, толкова по-качествена е течността.- видео за процеса
Готовият продукт трябва да е прозрачен на цвят, със свеж аромат на краставици.
Той притежава всички полезни свойства на свежите краставици. Можете да го пиете, да го използвате като козметично средство. Съхранява се на хладно в добре затворени бутилки.  

Козметичен лед- Какво става, когато с лед се масажира човешката кожа? Ако се галите леко с кубче лед, повърхностните капиляри за кратко време се свиват, а по-дълбоките се разширяват. Така отдолу идва приток на свежа кръв и кожата започва да диша по-интензивно като отмине ледът. Започва и по-интензивен обмен на вещества. Кожата става румена, бръчките се разглаждат, а ‘упражнението’ с кожата я прави по-издържлива на естествените процеси на стареене.

 Да си приготвим козметичен лед от хидрозол-

Смесвате две супени лъжици от дестилата/хидрозола/  с половин литър дестилирана или поне минерална негазирана вода. Разклащате да се размеси и разливате по формата за лед.

или от отвара- слагате билката във вода. Кипвате я за 30 минути. После оставяте да изстине и прецеждате през фина марля. И тогава слагате по формите за лед във фризера.

Като стане готов ледът го ползвате. Как?

Ами най-добре е вечер преди лягане. Само гледайте да не преохлаждате кожата. Цялата процедура трябва да продължи не повече от 2-3 минути. След процедурата не изтривайте кожата. Оставете я така – влажна. Можете да правите процедурата и сутрин за преди работа. Но тогава нанасяйте и крем след засъхване. И никога не излизайте след такава процедура навън в студен ден. 

  Емулгатор-Как се използва?

Приложение:

Емулгаторът се използва за направата на емулсии от типа масло-във-вода. Благодарение на него се приготвят леки дневни кремове и емулсии, подходящи за употреба през всяка част на деня. Образува стабилна емулсия, когато е в концентрация 5-10% – на 50мл продукт-2,5-5 гр ,което е прибл. 1/2-до 1 ч.л.

 

Начин на използване:

Емулгаторът за смесва с маслената фаза (базовото масло) и се загрява до около 70°C, като сместа се бърка до пълното разтваряне на емулгатора. След това към получената смес се добавя и водната фаза, която може да бъде дестилирана или преварена вода, розова вода, растителни екстракти и други. Добре е при смесването двете фази да са с приблизително еднакви температури.

Сместа се бърка постоянно, до получаването на гладка текстура.

 

Мерки  на мл в капки

1 мл вода/воден разтвор ≈ 20 капки / 5мл=1ч.л.
1 мл масло ≈ 40 капки /
1 мл чист спирт ≈ 65 капки
1 мл тинктура ≈ 25-40 капки

Типичен състав на крем за нормална и комбинирана кожа:

60% вода или хидрозол или 30 мл вода за  50мл продукт

30% масла или 15 мл масла за 50 мл продукт

0.6% консервант или 0.15 мл= 6 капки  за 50 мл продукт

или » Маслена Фаза- 20%,емулгатор Оливет-6% ,   Водна Фаза- 62% и Активна Фаза – 18% + консервант /ФС/- 1%

/ Източник/

 

Техника за правене на крем-

Advertisements
%d bloggers like this: