jump to navigation

Невенът в козметиката

Neven460

Невенът (Calendula) е градинско цвете, родом от Средиземноморието. Яркият му слънчев цвят се дължи на 19 различни каротиноида, всеки от които е мощен антиоксидант.Установено е, че каротеноидите стимулират имунния отговор на организма при UV облъчване и намаляват вредното му влияние върху кожата. Силният аромат на цвета подсказва, че растението съдържа ценни лечебни свойства – цяла палитра от полезни вещества, осигуряващи нежна грижа при всякакви проблеми и за всяка възраст, включително при новородени.

Невенът е горчиво–сладка билка, която действа еднакво полезно и като лекарство, и като козметична съставка, и като кулинарна подправка. Приеман вътрешно, той се отразява изключително благоприятно върху храносмилателния тракт, стимулира функциите на черния дроб, жлъчния мехур, и матката, укрепва сърцето и прочиства организма от токсини и инфекции. Същевременно контролира кървенето и регулира месечния цикъл, облекчава язва и колит, успокоява подутите лимфни възли.

Маслото, извличано от жълто–оранжевите листенца на невена, има противовъзпалителни, антимикотични, антибактериални и успокояващи свойства, поради което намира ефективно външно приложение – както като съставка за разхубавяване, така и като средство за първа помощ.То съдържа горчиви вещества, слуз (2.5 %), органични киселини (ябълкова и салицилова), етерично масло, бета-каротин, витамин С, флавоноиди, биофлавоноиди, сапонини, дъбилни вещества, смоли ( над 3%), инулин. Той има противовъзпалително, бактерицидно (особено по отношение на стафилококи и стрептококи), противогъбично, стягащо действие, зарастване на рани и спомага за регенерацията на кожата. В козметиката се прилага като ефикасно овлажняващо и тонизиращо средство за суха и повяхнала кожа, при акне, усложнена от гнойна инфекция. Препоръчва се при зарастване на рани, травми, гнойни възпаления, фурункулоза, за предпазване от образуването на обезобразяващи белези при зарастване на рани, при обриви,премахване на петна по кожата, лишеи, отоци, предизвикани от измръзване, при възпаление на вените на краката и др.

Заради естественото му възстановяващо, хидратиращо и облекчаващо действие то често се прилага върху суха или увредена кожа, за облечение на херпес, гингивит и изгаряния (включително слънчеви), при обриви, рани, мускулни спазми, ухапвания и инфекции. Освен това е достатъчно безопасно да се нанася в деликатната зона на околоочния контур, за да предотврати образуването на бръчки тип „пачи крак“.

Невенът е богат и на етерични масла, салицилова киселина и стероли, на които именно се дължат антисептичните му свойства, особено ефективни при сериозни кожни проблеми като екзема, псориазис и акне. Той подпомага и заличаването на белезите и разширените вени, предпазва от обриви и образуване на млечни корички при бебетатата, облекчава възпалените зърна на гърдите при кърмачките.

Други козметични ползи от невена за косата и кожата:

Други козметични ползи от невена за косата и кожата:

Лечение и рецепти с Невен

Advertisements
%d bloggers like this: