jump to navigation

Какаово масло

какаоЕкзотичното какаово масло все по-често е обект на нашия интерес – и има защо. Без съмнение причина за това са неизброимите му ползи – за лечение и за разкрасяване.Карл Линей, шведски учен и лекар, създателят на научната класификация на организмите е този, който през ХVІІІ век го нарича „Храна на боговете” давайки му латинското наименование “Theobroma”, което пък произлиза от древногръцкото θεόβρωμα. Наименованието какао идва от думата “cacahuatl” (в превод какаово зърно), от езика „nahuatl”, език на индианските племена населявали териториите на днешно Мексико и Централна Америка. Думата преминала в испанския език като „cacao” и се появила в Европа през 16 век, когато мореплавателите донесли първите какаови зърна.За какаовото масло се говори по-малко, макар че то се използва и като храна, и като защитник и пазител на красотата, точно толкова дълго, колкото и самото какао. Вече повече от 3000 години.
Какаовото масло е растително масло, получено след пресоване на какаови семена. Между 16 и 60 какаови семена се съдържат в сърцевината на всеки узрял плод на какаовото дърво (Theobroma cacao), вечнозелено дърво от семейство Malvaceae (Слезови). Появява се в субекваториалните гори най-напред на Централна и Южна Америка, а после се разпространява в Африка и Азия. Дървото достига 8 – 10 м височина, започва да ражда след четвъртата си година и дава плод до 80 години. Цъфти красиво и обилно с розово-бели цветове. Плодовете са едри, достигат до 500 г и около 30 см, с форма на издължена тиква и са жълто-оранжево-червени на цвят, а семената приличат на бобови зърна, поради което често се среща и наименованието какаови бобове. Семената са с високо съдържание на мазнини, което всъщност е какаовото масло – около 50%, около 7% е скорбяла, 5% вода, 4% целулоза, 2% теобромин, 20% протеини и 6% минерали. Общо около 300 вещества са открити досега в състава им, който зависи от степента на зрялост на плодовете и сорта на какаовото дърво.

Науката започнала да го изследва все по-задълбочено и днес ние вече знаем, че какаото е един от най-полезните природни дарове, защото 100 грама какао на прах съдържат около 500 Ккал, а така също:

Цветът на какото варира от „слонова кост” до кафяво. То е едно от най-стабилните и твърди познати мазнини, с гладка консистенция и харесван от всички аромат. Съдържа естествени антиоксиданти, които забавят неговото гранясване и може да бъде съхранявано по-дълго – от 2 до 5 години, обикновено на лесно чупливи парчета. Не съдържа химически и вредни примеси, поради което не е необходимо допълнително пречистване. Неговата максимална полезност произлиза именно от формата, концентрацията и съчетанието на вещества създадени от природата в естествени условия. Към богатия състав на какаовия прах прибавете и великолепното съдържание на мастни киселини:
Ø стеаринова киселина 34%
Ø олеинова киселина 34%
Ø палмитинова киселина 26%
Ø линоленова киселина 2%
Ø други наситени мастни киселини 4%

Какаовото масло съдържа, както се вижда по-горе значително по-голямо количество наситени мазнини – около 2/3 и следователно би трябвало да предизвиква тенденция към увеличаване на липидите(мазнините) в кръвта. Но на практика се оказва, че в какаото, най-вече заради стеариновата киселина, няма такова въздействие, не повишава равнището на холестерола. Изследвания направени през последните години доказват, че стеариновата киселина, макар и наситена мастна киселина, има различни положителни влияния за намаляването на триглециридите и на плаките по кръвоносните съдове, подобрява или е неутрална към кръвното налягане. А това означава, че за разлика от другите наситени мастни киселини тя не е рискова за сърдечно-съдовите заболявания. Този ефект се подсилва от силното антиоксидантно въздействие на флавоноидите в какаовия прах. Като се добави съдържанието на витамин Е и полифеноли, които също са антиоксиданти в какаовото масло и става ясно защо антиоксидантният капацитет на какаото е 4 до 5 пъти по-голям от този на черния чай, 2 до 3 пъти по-голям от този на зеления чай и 2 пъти по-голям от този на виното.
Основните благоприятни въздействия на какаовото масло върху кожата, поради което се използва в козметиката са:

Какаовото масло е абсолютно биосъвместимо с човешката кожа, поради което се „толерира” и приема от нея много лесно и бързо на 100%, независимо от вида на кожата и възрастта. Топи се като цяло при 34-36 °C, т.е. при температурата на човешкото тяло, макар че различните му мастни киселини имат различна точка на топене (например: олеиновата киселина – при 13°C, стеариновата – при 70 °C, а палмитиновата – при 63 °C). Това свойство позволява да се използва по възможно най-лесния начин: взема се парче масло и директно да се втрива в кожата, при което то се разтопява, великолепно я намазнява и подхранва. Поради това, че не са регистрирани странични вредни въздействия е напълно подходящо е за бебета, бременни жени и кърмачки. Всъщност това масло векове наред е било най-често препоръчваното и използваното за предпазване от поява при стрии и козметични проблеми при бременни жени и родилки.Много използвано е при аромотерапевтични процедури и масажи, тъй като действа отпускащо и възвръща доброто самочувствие. Неотдавна проведени изследвания в Япония показват, че масажирането на кожата на цялото тяло с какаово масло позволява да се намали равнището на стреса и така да се подсили имунната система. Тъй като то съдържа така наречените полифеноли на какаовата маса (CMP), т.е. субстанция, която спира производството на имуноглобулина IgE, предизвикващ изостряне на възпаленията на кожата и астма. Японските учени доказват нещо повече, а именно, че какаовите полифеноли (CMP) спират растежа дори на ракови клетки чрез редукция на равнищата на активния кислород. И още: CMP спират окисляването на холестерола и развитието на възпалителни процеси, предпазват от сърдечни заболявания и артритни симптоми. Това обяснява все по-често разпространявания съвет за консумация на натурален шоколад и включването на какаовото масло във все повече оздравителни процедури и методи за релакс и красота. Трябва към това да се добави и почти шампионска титла на какаовото масло за доброто усвояване на минералите, особено на магнезия – тъй важен за доброто функционира на сърдечно-съдовата система.
Масажите с какаово масло чудесно тонизират кожата, улесняват извеждането чрез нея на токсините от организма, подпомагат освобождаването от подкожните мазнини, поради което присъства в натуралните продукти срещу целулит. Освен това отлично отпуска мускулите, позитивно влияе на нервната система – оказва меко, но стабилно въздействие за подобрение на настроението, активизира организма за производството на „хормоните на щастието”. Чудесно средство за защита на откритите части на тялото през зимата – лице, устни, ръце, добре се втрива и не оставя мазен филм. Полезно е да се използва при всякакви агресивни въздействия на околната среда – от силния вятър до замърсения градски въздух. Колкото по-чувствителна е вашата кожа, толкова по-добре ще оцените великолепните свойства на това масло или продуктите, които го съдържат.
Към изброените полезни въздействия трябва да се добавят и признатите му лечебни свойства при изгаряния от различен характер, обриви, дори при простудни заболявания. А използването като основна съставка на класическите супозитории датира още от 1710г./ Източник/

 

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: