jump to navigation

Етерични масла

Лечебната сила на етеричните масла

Етеричните масла се отнасят към елемента “Огън”, защото те притежават неговите качества и са ориентирани към по-фините полета на вибрации. Това се вижда и от самото им име – “етерични” – те работят на етерно ниво и излъчват фини снопчета енергии, аромати или още ги наричаме понякога “ефири”. Някога, в много древни времена, хората са се хранели със слънчева енергия и ефири. И сега има на нашата планета хора, които могат да се хранят по този начин (адепти, истински слънцеяди като австралийката Джасмухин, сибирската Анастасия…)

ОГЪНЯТ като елемент стои най-високо в структурата на елементите, защото може да пре-трансформира енергийното състояние на другите елементи, да пречиства пространството, да помага за установяване на връзка с други полета на съзнание (светове).

ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА като квинтесенция от душата на растенията могат същото. Те се намират над тревата, , цветята, храстите и дърветата; трансформират неблагоприятните енергии в благоприятни за хората и за другите живи същества; а така също служат за установяване на стабилна връзка с другите нива на разум (връзка с ефира, с Астрала ) и това им качество се използва от всички стари и нови религии, чиито служители (шамани,попове, магове винаги прикадяват и използват ароматите при техните ритуали). Лечителите също използват тези удивителни качества на етеричните масла в своята практика – да пре-трансформират и хармонизират, да издигат и пречистват съзнанието, да лекуват аурата и тялото на човека.Как се използват за защита – една или три капки от шишенцето направо върху плата под яката на връхната дреха или блузата (никога не се слагат направо върху кожата!) създават защитна аура преди да излезете от къщи, а така също поддържат доброто  настроение чрез чистото си ухание, защитават от навлизането на болестотворни агенти в дихателното  пространство.През последните години ароматерапията става все по-популярна. Това се дължи не само на несъмнените й резултати, но и на факта, че хората се завръщат все повече към естествената медицина, която е в унисон с природата и няма вредни въздействия.
Според последни изчисления на глава от населението в Лос Анжелис има повече ароматерапевти, отколкото във всеки друг град по света. Но въпреки че се практикува в едно от най-луксозните населени места, този тип наука не само че не е непосилно скъпа, но би могла в известна степен да бъде практикувана и в домашни условия. За разлика от други клонове на медицината лекарствата на ароматерапията могат да се прилагат както външно, така и вътрешно.
Родоначалникът на съвременната ароматерапия Рене-Морис Гатфосе твърди: “Продуктите се прилагат външно, но способността им да проникват е достатъчно силна, за да въздействат върху органите, разположени непосредствено под местата, върху които са били нанесени.”Един от най-добрите специалисти Робърт Тисеран обяснява това с факта, че “мозъкът, нервната система и сетивните органи се образуват от ектодермата на ембриона по същото време, по което и кожата. Техният общ произход означава, че поддържат изключително тесни връзки през живота и е разумно да приемем, че продуктите, нанесени върху дадена област от кожата, въздействат на разположените под нея органи, дори и да няма пряко проникване.”
Този лечебен ефект явно е бил познат още на древните египтяни, тъй като в папируси на няколко хиляди години са открити сведения за ароматерапевтични процедури. Днес свойствата на отделните етерични масла са толкова много, че тяхното изброяване би запълнило няколко страници. Най-общо казано, те се използват като болкоуспокояващи, антисептични, антиспазматични, диуретични и седативни средства. Мнозина познават и ефекта им на афродизиак. Но според специалистите по холистична медицина през зимата е най-удачно да се използват онези аромати, които имат антидепресивно свойство. Това се дължи на факта, че те повишават нивото на серотонин и ендорфин – веществата, отговорни за доброто настроение. Техните ниски стойности причиняват депресия, умора и апатия. Количеството им се понижава най-вече от липсата на достатъчно слънчева светлина и затова техният недоимък е характерен за зимните месеци. Според лекарите зимата е моментът, в който могат да се използват качествата на някои есенции като босилек, лайка, индрише, жасмин, лавандула, маточина, роза, сандалово дърво, иланг-иланг и камфор. Те могат да се използват под формата на есенции, масажни масла , за инхалации,а също  и чрез къденето на  восъчни  свещи ароматизирани с растителни масла.Добре е да се знае разликата между базисните и 100 процентните етерични масла. Първите (базисните) нямат аромат и представляват извлек от мазнини от кайсиеви ядки, бадем, кокос, житни кълнове, грозде, сусам, жожоба и др. Етеричните масла имат силна миризма и са ароматният извлек от цветовете на растения или от корите на дърво. Етеричните масла, които са 100% чисти, са силно концентрирани и не бива да се нанасят върху кожата директно. Добре е да се използват след като бъдат разтворени.

 

Етеричното масло от Черен пипер подобрява кръвообращението

Етеричното масло от Палмароза чисти петна

 

 


Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: