jump to navigation

Амарант

amaranth“Амарантът-културата на 21 век”- доц. д-р Димитър Попов

Историята на Амаранта (Amaranth) е интересна и трагична. Неговият образ е символ на безсмъртието в родината му Америка, където в продължение на осем века до завоюването й от европейците, индианците го наричат ​​”златното зърно на Бога, “пшеница ацтеките”, “хляб на инките” и съвсем основателно вярват, че притежава свръхестествена сила.Амарантът е чудесен хранителен продукт и билка- листата, покълналите семена и маслото от семената му имат противоракови и други чудодейни лечебни свойства, избавящи ни от най-сериозните здравни проблеми.Амарантът е едногодишно растение от семейство амарантови (щирови). Това растение е роднина на срещащите се у нас различини видове щир, които растат най-вече като плевели.

В зависимост от сорта съдържанието на суров протеин в семената е между 12,5% и 17,5%. Протеинът на амаранта е уникален и с високо качество, съдържа лизин, най- ценната и незаменима аминокиселина за човешкото тяло, която е 6-9 % от протеина, значително по-висока в сравнение с протеина от царевица, пшеница и ориз. Известно е, че лизинът се характеризира с противовирусно действие, особено по отношение на вирусите на херписа, както и тези, предизвикващи остри респираторни заболявания.Създадена е точкова система, по която се определя качеството на протеина (съотношението на аминокиселините), в която на идеалния белтък (близък до яйчния) се присъждат 100 единици. По тази система амарантът (в зависимост от вида и сорта) получава от 67 до 87 точки, пшеницата при средно 14% протеин има 47 точки; соята 37% – 68-89 точки; ориза 7% – 69 точки; царевицата 9% – 35 точки.  Корените, стъблата, листата, цветовете и семената, в една или друга степен, са източник на масло, нишесте, витамини, пектин, каротин, белтъчини, минерали, минерални соли и захари. Най-ценни са семената, които съдържат витамините С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, както и внушителен набор от минерали, между които калий, калций, магнезий, желязо(съдържанието му е десет пъти по-високо от това на ориза), мед, цинк, манган, селен, фосфор и др.Семената най-вече се явяват като източник на чудотворно по своите свойства масло, по-ценно от това на облепихата.
Обосновано се твърди, че маслото на амаранта, което съставлява 6-до 8% от масата на семената е най-полезното от всички познати растителни масла. Около три четвърти от висшите мастни киселини в неговия състав са полиненаситени, половината от които съставлава незаменимата линолова киселина. Тя принадвлежи към класа омега 6 и има изключително значение за функциониране на клетъчните мембрани. Маслото от амарант съдържа още фитостероли – това са стероидни фитоестрогени-т.е. фитохормони,много подобни на  естествения естроген- женския полов хормон, който от своя страна, влияе на производството на колаген и синтеза на хиалуронова киселина,и който с възрастта намалява концентрацията си.Амарнат съдържа още  и витамин Е под особено активната токотриенолна форма, докато в останалите масла преобладава по-пасивната токоферолна форма.
Доказано е, че антиоксидантните свойства на токотриенолна форма са 40-50 пъти по-високи от тези на токоферолна форма, поради което има мощно антиканцерогенно действие От друга страна фитостеролите спомагат за извеждането на холестерола от организма и намаляване на съдържанието му в кръвния поток. По този начин амарантовото масло подобрява еластичността на кръвоносните съдове и понижава риска от образуването а тромби.

Амаранта е уникален по своите лечебни свойства най-вече поради високото съдържание на сквален в неговото масло (8%). Това вещество е най-мощният антиоксидант от всички известни до този момент.Установено е, че сквалентът представлява силно ненаситен въглеводород, изпитващ силен глад за водород. Попадайки в човешкия организъм, той се свързва с водорода на водната молекула и засищайки глада си освобождава живителен кислород, който насища човешките клетки и ги подмладява.Доказано е също, че сквалентът има изявено бактерицидно и антивирусно действие и особено благоприятства лечението на заболявания, свързани с понижен имунитет-алергия, астма, артрит и псороазис(болеста се счита за нелечима). Доскоро основният източник на сквален за противоракови лекарства е бил маслото от черен дроб на особен вид дълбоководна акула, в което сквалена е само 2%. В зехтина например съдържанието на сквален е 10 пъти по-малко.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: