jump to navigation

Соя

soqИзсушените соеви зърна съдържат 36% протеин, 19% мазнини, 35% въглехидрати (от които 17% са хранителни влакнини), 5% витамини–  те са по-добър източник на витамини от група В /в сравнение със зърнените храни, въпреки че са бедни на витамин В12 и витамин С/- В6, В9-фолиева к-на, В12, Н-коензим, които повлияват пряко на белтъчния синтез и стимулират дейността на кръвоносната система, повишавайки кислородния капацитет на кръвта.Специално за витамин Н-коензим-той  се явява особено силен стимулатор за растежа на мускулните клетки , а вит.B9-Фолиевата к-на -действа като Коензим и играе ключова роля в синтеза на ДНК,стимулирайки деленето както на младите ,така и на зрелите Фибробласти,които изработват Колагена,Еластина и Хиалуроновата киселина и поддържат младостта на кожата ни. Богати са още на витамини- А, К и Е  , минерали- богати на калий, фосфор, калций, магнезий , желязо и др. От мазнините, съдържащи се в соевите зърна, значителна част се пада на полиненаситените мазнини. Около 55% от мазнините се падат на Линоловата киселина, а 8% – на Алфа-линоловата киселина. Сред мастното съдържание на зърната се открояват още фосфолипидите, основно лецитин– от които се синтезират и Серамидите,изключително необходими за защитната липидна бариера на кожата ни  и важен структурен елемент в липидния слой, фитостероли и токофероли (витамин Е).Соевите зърна са най-богатият източник на изофлавони /вид фитостероли/ (до 3мг/гр. сухо вещество) в природата. В соя се съдържат три основни вида изофлавони – даидзеин, генистеин, глицитеин, като първите два заемат до 90% от общото съдържание изофлавони. Изофлавоните са структурно подобни на естрадиола на бозайниците и могат да се свързват за естрогенните рецептори в организма. Ето защо те се наричат Фитоестрогени  или Фитохормони.Според изследователи, растителният хормон  Генистеин, увеличава производството на колаген – белтъкът, отговорен за здравината и еластичността на кожата. С течение на времето количествата на колаген намаляват, което води до появата на бръчки.

В клиничните изпитвания за действието на Генистеина върху кожата, участие взимат 2000 жени. Доброволките прилагат 2-3 капки генистеин два пъти дневно на един и същ участък с наличие на бръчки. Преди началото на лечението участъка от лицето е сниман. След един месец изследователите правят повторна снимка на доброволките и ги сравняват.

Резултатите показват, че при 53% от жените се наблюдава намаляване на бръчките и фините линии и стягане на кожата само в рамките на един месец според puls.bg.Изследователите откриват, че растителния хормон потиска и действието на ензим, блокиращ синтеза на еластина и колагена, което допринася за увеличеното производство на двата белтъка.Генистеинът е особено ефективен при жени в менопауза. През този период нивата на естроген рязко падат, което ускорява изчерпването на колаген и еластин в кожата.Учени установяват, че молекулите на Генистеина са подобни по структура на естроген и имат сходно действие, тоест може да се използва в хормоно-заместителна терапия без странични ефекти.

Генистеинът се използва под формата на серум и от него вече се възползват холивудските знаменитости./Източник/

Advertisements
%d bloggers like this: