jump to navigation

Липа

Липов цвят – нектарът на кралете

Чаят от липов цвят е сред най-ефективните напитки за успокоение на нервната система и за лечение на множество здравословни неразположения. Точно затова от дълбока древност той е наричан „Нектарът на кралете“ и днес присъства в почти всеки дом. Оказва се обаче, че липовият цвят има също толкова благотоворно въздействие и върху кожата, поради което често се включва във формулите на кремовете за лице, лосионите за тяло и дори в парфюмерията и масажните масла. Да видим защо!

ЛипаЛипата (Tilia cordata) е медоносно дърво, което расте на територията на Северна Америка и Европа и от векове намира широко приложение в народната медицина под формата на чай, отвара, запарка, компреси или мехлеми. Всъщност за направата им може да се използват и листата, и кората на дървото, но за най-ефективни се смятат изсушените бяло – жълти цветове, които цъфтят през юни – юли и от които се произвежда ароматен билков нектар.

Ценните качества на Липата, и по-специално на липовия цвят, се дължат на голямото количество витамини А и С, антиоксидантни флавоноиди, полифеноли, успокояваща слуз, дъбилни вещества и етерични масла в състава му. Благодарение на тази мощна комбинация средствата, приготвени от него, имат силно диуретично, антибактериално, релаксиращо и потогенно действие, понижават високото кръвно налягане, успокояват стомаха, помагат при проблеми с храносмилането и дихателните пътища, облекчава главоболие, грип и настинка, укрепва сърцето, намалява тревожността и хиперактивността, прочиства кръвоносните съдове и целия организъм.

В козметиката липовият цвят се използва най-вече заради успокояващите му и регенериращи свойства, които мигновено повлияват на раздразнения, сърбежи, зачервявания и слънчеви изгаряния, и идеално тушират възпаленията на чувствителната кожа. Освен това придава бляскаво и младежко излъчване на кожата, почиства скалпа от гъбички и мъртви клетки и подхранване в дълбочина. Често прилаган в продукт за тяло, има дори ароматерапевтични свойства – подпомага отпускането,облекчава мускулни спазми, подпомага заспиването.

Какви са другите козметични ползи от липата?

Липата е едно от най-лесно достъпните и евтини средства за цялостен комфорт. След тежък ден е достатъчно да си сварите чаша чай, който да прогони умората и неразположението в тялото, да си направите компрес на очите от цветовете или пакетчетата, за да премахнете напрежението в очите и да релаксирате кожата си с козметичен продукт с липов цвят, за да успокоите кожата и да неутрализирате последиците от стреса върху нея. Комплексна грижа с една съставка, удобно нали? 

/Източник/

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: