jump to navigation

Камфор

%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%84%d0%be%d1%80Силният проникващ аромат на камфоровото масло подпомага отделянето на секрети от дихателните пътища и белите дробове. Удобно е за инхалации поради бързото си изпарение. Има облекчаващо успокоително-тонизиращо действие при депресии, умствена умора, безсъние и шок.

Как се получава:
Камфорът се добива от корените и дървесината на вечнозелени дървета от семейство лаврови Cinnamomum camphora, растящи в Азия, и от друг, по-различен дървесен вид от остров Борнео. При дестилация с водна пара от кората на дърветата се извлича суровина, съдържаща над 50% камфор. Камфор може да бъде произведен и като страничен продуткт при добиване на терпентин от петрол. Той образува бели, мазни кристали със силна миризма и бърза сублимация.

– Разнообразно приложение
В древността поради бактерицидния си ефект камфорът е използван като основна съставка на балсамиращи течности.
В средновековна Европа се използва за приготвянето на сладкиши. Средновековни арабски готварски книги го препоръчват за приготвяне на солени и сладки ястия. И днес в Индия е традиционна подправка на различни десерти.
Изпаренията му предотвратяват образуването на ръжда, затова се поставя в сандъци с инструменти като средство за защита.

Камфорът е токсичен за насекоми и кристалите му се използват като репелент срещу молци и дребни насекоми. Някои народи вярват, че камфорът, поради силната си миризма предпазва домовете им от змии и други влечуги.
Камфоровото масло е отлично средство за дезинфекция. Добавя се към питейна вода от външни източници, особено през лятото и в дъждовния сезон, при опасност от заразяване с болестотворни организми.

Важно! Според някои наблюдения е възможно да се развие силно пристрастяване към миризмата на камфор. Маслото е със силно действие, да не се употребява без консултация с ароматерапевт!

– Погълнат в доза над 2г може да е смъртоносен
От 1980г. агенцията по храните и лекарствата в САЩ определя до 11% допустим камфор в състава на някои потребителски продукти и напълно забранява други, съдържащи негови производни. Погълнат в по-големи количества, може да доведе до припадъци, объркване, раздразнителност и нервно-мускулна хиперактивност. Макар и рядко, са описани случаи за увреждане на черния дроб и след локално приложение, при по-чувствителни лица.

– В какъв вид се използва
Камфорът на кристали – съхранява се в стъклен буркан със стъклена запушалка, поради високата летливост на субстанцията.
Камфоров спирт – приготвя се, като в 100мл 75% спирт се разтварят 8-10г. камфор на кристали.
Камфоровото масло е най-широко употребяваният продукт от камфор, разтворен в минерално масло, най-често парафин, с около 2,5% съдържание на камфор. При алтернативните лечения медицинска употреба на камфор не е препоръчителна, с изключение на приложение върху кожата в състава на продукти с ниско съдържание на камфор.

Ползи за здравето
И маслото, и камфорът присъстват във всички далекоизточни антисептични, загряващи и болкоуспокояващи лечебни смеси.
Стимулира кръвната циркулация, обмяната на веществата, храносмилането.
Има противовъзпалителен и антиспастичен ефект, като облекчава болките при ревматизъм, артрит, подагра, успокоява спазми и мускулни крампи.
Укрепва имунната система.
Камфора се използва локално за облекчаване на болката и намаляване на сърбеж, за лечение на бактериални  инфекции на кожата, гъбични инфекции на ноктите на пръстите, брадавици, херпеси, хемороиди, при остеоартроза, абсцеси, еризипел, изгаряние, измръзване, екзема, псориазис

Тъй като намалява сетивността на периферните нерви, втриването на камфорово масло в кожата е ефективна местна упойка за заболелия участък.
Прието вътрешно, маслото може да проявява наркотични ефекти, да успокои невротични прояви, но и да доведе до временна загуба на периферна сетивност и контрол над крайниците.
Приложено външно, камфоровото масло засилва кръвообращението и помага при лечение на еректилни проблеми.

Маслото действа комплексно
Масаж – при депресия, грип, бронхит, кашлица, възпалени синуси, възпаление на ушите, ревматизъм, артрит.
Бани – при умствена умора, безсъние, повишена нервна възбудимост
Компреси – при артрит, счупвания, натъртвания, изгаряния, рани, възпалителни кожни процеси
Инхалации с ароматерапевтична лампа – при умствена умора, безсъние, страхови състояния.

Приложение в козметиката
Камфорът се абсорбира лесно през кожата и създава усещане за охлаждане – качество, използвано за охлаждащи и противосърбящи гелове в козметиката. Камфорът и камфоровото масло се използват и в ароматерапията.

Лечебна муска

В средата на миналия век ваксини срещу грип не е имало и природната имуностимулация не е била в сегашния си възход. Тогава грижовните майки ушивали малка торбичка от тензух или тънък бял памучен плат, наречена муска, усуквали са шнурче с червен конец и я поставяли като гердан на вратлето на детето. В муската се слагали камфорови кристали, 1-2 скилидки обелен чесън, няколко зрънца карамфил и коричка канела. Муската се разполагала на голо под дрехите, така че да се допира до гърдите на детето, в областта на гръдната кост. И това не е случайно, защото зад гръдната кост се намира основната жлеза за имунната система, тимусът, който при подрастващите е в най-активната си фаза на развитие. Етеричните масла от съставките на муската имат доказан бактерициден, вирусоциден и антиоксидантен ефект. Това е възможносто обяснение за профилактичното им действие в условия на грипна епидемия.

Маска срещу бръчки по шията
Към един разбит белтък добавете една кафена лъжичка камфорово масло, две лъжици прясно мляко и една кафена лъжичка ментово масло. Намажете шията и престойте около 30 минути. Измийте с топла вода и тампон за почистване, след което изплакнете със студена вода и внимателно подсушете кожата.

МЕХЛЕМ ЗА ПЛЕКСИТ

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: