jump to navigation

Как да си направим домашен ябълков оцет

%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d1%8f%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%86%d0%b5%d1%82Истинските полезни свойства на ябълковия оцет са неизброими и гарантирани, само ако той е натурален или домашно приготвен. В противен случай изкуствените оцетна киселина, аромати и оцветители само биха навредили повече на здравословното ни състояние. Затова, за да бъдете сигурни в лечебните му качества, може да си го приготвите сами в домашни условия по следния лесен метод.

Рецепта за 1 кг ябълки

Преварете 1-2 литра вода и ,докато е още топла сложете 200 гр захар и 100 грама мед /ще послужи за ускоряване на ферментацията/-разбъркайте с дървена лъжица,докато се разтворят. Измийте ябълките и без да ги белите, ги нарежете на ситни парчета или смелете /лично аз,ги посмлях в чопъра/, като отстраните от тях само дръжките и загнилите участъци. Сложете ги в голям стъклен съд и ги залейте с все още  топлия захарно- меден разтвор , така че течността да покрива напълно ябълките и да е с 2-3 пръста /5см/ повече от тях. Имайте предвид, че в началото ябълките винаги ще стоят на повърхността на водата.Покрийте съда с двойна марля и го оставете на тъмно,проветриво и топло място (22-25 градуса). Ежедневно, в продължение на 10-12 дни, разбърквайте старателно с дървена лъжица. За да протече бързо реакцията, може да разбърквате и по 3 пъти на ден.Ще забележите ,че сместа шупва и след 3-4 дни се образува закваска.Проверявайте ежедневно и ,ако видите,че отгоре се образува черна плесен,което говори,че температурата е твърде висока,я премахнете внимателно с пластмасова шпатула или лъжица. Накрая прецедете в стерилизиран буркан с широко гърло, като изстискате хубаво ябълките и ги изхвърлите.Покрийте го отново с двойна марля и го оставете  за още 30 дни. Този период е необходим за узряване на оцета-отгоре ще се образува филм,който е така наречената “майка” или оцетната гъба.Ако разклащате редовно съда,за да се вдига утайката от дъното,това ще помогне оцетната гъба да расте по-бързо.  След това отново го прецедете и разпределете в тъмни стъклени бутилки и затворете с капачка.Дръжте на тъмно и хладно място.Домашният оцет не трябва да е бистър-той е леко мътен, в него плуват парцалчета образувани от оцетната гъба.Запазете оцетната гъба за следващото приготвяне на оцет-добавете я към сместа и ферментацията ще протече ,много по-бързо.

Може да използвате така приготвения си домашен ябълков оцет за редица лечебни цели, като например: Натурална лечебна напитка за облекчение на неразположения като синузит и силна хрема

природен лек при хрема и синузитНужни са Ви:

1/2 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. натурален ябълков оцет
1 с.л. чист природен мед
1 ч.л. лют червен пипер
1 изстискан лимон

Сварете водата, а след като поизстине смесете в по-голяма чаша с ябълковия оцет. Добавете меда, лютия червен пипер и разбъркайте добре. На финала прибавете и сока от изстискания лимон. Консумирайте природния лек, докато не почувствате облекчение на болката в синусите.

Шипoве
2 пaĸeтчeтa бял тaмян (ситно cчyĸaн ) ce cипвa в 2 cyпeни лъжици ябълĸoв oцeт,с
който се напоява пapчe вълнeн плaт и се пocтaвя въpxy шипa. Πpecпивa ce c ĸoмпpeca.

Други  лечебни рецепти с домашен Ябълков Оцет

 

 

 

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: