jump to navigation

За дома

Ние всички знаем, че рекламите на омекотителите често представят продукта като нещо, което носи комфорт, свежест и сладост. Но, реалната и грозна истина е, че голяма част омекотители съдържат дълъг списък от известни токсини и химикали, които могат да влязат в тялото през кожата и при вдишване, което води до широк спектър от здравословни проблеми, предимно за малките деца.Омекотителите, в повечето случаи, не са нищо повече от една отрова. Хубаво опакована и още по-добре ухаеща отрова !Те са съставени от вредни химикали, комбинирани с една яка доза аромат.

Ето кои са най-често срещаните токсични химикали, намерени във всички омекотители:

– Алфа-терпинеол – това е опасен токсичен химикал, който може да доведе до много здравословни проблеми, като: световъртеж, главоболие, глад, загуба на паметта, изтръпване на лицето, болка в шията и гръбначния стълб.

– Бензил ацетат е токсично вещество, което се свързва с рак на панкреаса. Неговите пари могат да дразнят очите и дихателните пътища, и освен това може да се абсорбира през кожата.

– Бензиловият алкохол би могъл да доведе до много здравни проблеми, като например: различни разстройства на централната нервна система, главоболие, гадене, повръщане, виене на свят и драматични колебания на кръвното налягане.

– Хлороформ – това е мощен невротоксин, канцероген, който може да доведе до много здравни проблеми, като например: загуба на съзнание, гадене, главоболие, повръщане и / или замаяност, сънливост.

– Линалол – причинява респираторни проблеми и т.нар загуба на мускулна координация.

Ето защо е нужно да се избегне честата употреба на омекотители, и да се ползват естествени алтернативи. Те са много по-безопасни и по-ефективни/Източник/

Домашно приготвени безвредни омекотители

Могат да се използват много съставки, като сода за хляб, лимонов сок, боракс, сода за пране и други, в различни комбинации. Тъй като в много части на света водата е твърда, омекотителят не само ароматизира, но е много функционална съставка за омекотяване на твърдата вода, която не изпира добре тъканите. Можете да си приготвите вкъщи течност за омекотител по три рецепти. Разбира се можете да добавите в тях и други съставки, например някое етерично масло. Маслото е с приятна миризма и е страхотна ароматизираща съставка.

1.Най-простата рецепта включва една съставка, която е оцетът – продукт с много практически приложения. Той е евтин, не е токсичен, има антимикробно действие и е много ефективен. Омекотява дрехите с натурална сила, омекотява твърдата вода и премахва остатъците от перилен препарат по тях. Добавете оцета, когато пералнята трябва да започне да изплаква дрехите.

2.Втората рецепта е малко по-сложна. Тя съдържа друг природен омекотител, а именно сода за хляб. Освен че ще омекоти дрехите, тя може да ги почисти и да премахне неприятната миризма от тях. Смесете 6 чаши оцет и една чаша сода за хляб. Добавете в пералнята половин чаша от сместа по време на изплакването на дрехите. Що се отнася до тази рецепта, много хора погрешно смятат, че содата и оцетът, когато се смесят, се неутрализират. В реакцията се образува CO2 и H2O, а понеже содата е основа, а оцетът е киселина, се образуват вода и сол. В този случай ще се получи сол – натриев ацетат и като страничен продукт CO2.Друг вариант смесете 1/2 литър вода с 1 чаена чаша оцет (най-добре да използвате оцет с 9% оцетна киселина) и Внимание!!!!-изсипетете 250 гр. сода бавно ,на малки порции,защото става реакция и шупва. След като содата се изгаси оптимално в течността,внимателно разбъркайте и разклатете бутилката и на финала  добавете 5 капки етерично масло от здравец и 5 капки масло от лавандула (може да използвате и други ароматни масла по свой вкус)- аз лично ще сложа лавандула и лимонова трева.Разбъркайте добре, изсипете в чиста бутилка и затворете капачката. Преди прането, разклащайте и изсипвайте около 60 милилитра от омекотителя в пригоденото за целта отделение на пералната машина. После ще усетите как дрехите ухаят приятно и са меки на допир.

 

3.Третата рецепта е много популярна в интернет. За да я оформите трябва да комбинирате 6 части вода, 3 части оцет и 2 части балсам за коса. След като ги смесите разбъркайте и добавяйте по половин чаша от течността на пране. Отзивите за тази рецепта са много възторжени, особено защото се използва евтин балсам, което е много рентабилно от финансова гледна точка./Източник/

4.Този омекотител използва прости съставки, за да създаде мощен почистващ препарат и омекотител. Трябват ви няколко чаши английска сол или едра морска сол, за да се създаде база. Другите съставки са 20-30 капки етерични масла или смесени аромати, половин чаша сода за хляб, маркер и контейнер с капак. Бъдете сигурни, че капака на контейнера плътно приляга да се запази всичко в прясно състояние. Използвайте контейнера, за да смесите всичко заедно. Поставете две чаши английска сол или едра сол в контейнера и добавете етерични масла. Можете да използвате лимон, който е доста освежаващ аромат или всяко друго етерично масло. Разбъркайте ги добре, преди да добавите содата. Не е напълно необходимо да добавяте содата тук, тъй като можете да я добавите директно към прането. Сода бикарбонат прави чудеса при петна. Смесете всичко заедно и затворете капака плътно. Трябва да се използват 2-3 супени лъжици преди изплакване на дрехите. Ако не включите содата, добавете половин чаша към прането. Можете да променяте съотношението в рецептата. Можете да променяте количеството на етеричното масло, за да създадете по-силна или по-слаба миризма. Ако добавите повече английска сол пък ефектът на омекотяване ще е по-голям.

Връзка към публикацията: Направете си домашен омекотител за дрехи, за да избегнете токсините

 
Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: