jump to navigation

Акне

Acne vulgaris е най-често срещаното кожно заболяване в индустриално развитите нации. Обикновено се появява през пубертета, заедно с хормоналните промени, но може да остане и в зряла възраст. Приблизително 80-90% от младите хора са засегнати до някаква степен от пъпки, а 20-30% от тези хора търсят помощ от лекар. Има и увеличаващ се брой възрастни, особено жени, които страдат от акне на по-късен етап през живота си.При жени в след-пуберитетна възраст причина за акне може да бъде хормонален дисбаланс.Според някои лекари, популярните мазила против акне не помагат, защото те не пречистват кръвта, тоест не отстраняват причината за заболяването.Има две форми, които могат да протичат изключително тежко – фулминантно акне и акне инверса. .Съвременната българска  био-козметика все повече се обръща към изпитаната и доказала се във времето народна медицина и препоръчва фито-козметика с подходящи билки в комбинация с  АХА киселини /Алфа-хидрокси киселини/

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКНЕТО?

Графична илюстрация на акне.

Акне: какво се случва в кожата.
При акнето кожата става мазна, а отворени и затворени комедони (черни точки и гнойни пъпки) се появяват по лицето и често по врата, раменете, гърдите и гърба. В умерените и тежки случаи, кожата се зачервява у се развиват възпалени папули (червени точици) и пустули (гнойни пъпки). Акнето може да причини емоционален стрес, може да е дразнещо упорито и да доведе до постинфламаторна хиперпигментация (PIH) и/или дълготрайни белези.

Постинфламаторната хиперпигментация е плоска обезцветена част от кожата и възниква като реакция след възпаление, като например акне или екзема, особено при хората с тъмна кожа. Може да избледнее с течение на времето, но има и дерматологични методи и процедури против пигментация, които могат да помогнат. 

Прочетете повече за хиперпигментацията.

Има три степени на тежест на акнето:

 

 

 

Снимка на степените на тежест на акнето.

1. Леко акне, известно още като acne comedonica (комедонно акне).

Снимка на степените на тежест на акнето.

1. Средно тежко акне, известно още като аcne papulopustulosa (папуло-пустулозно акне).

Снимка на степените на тежест на акнето.

3. Тежко акне, известно още като acne conglobata (конглобатно акне).

Има четири основни фактора, които допринасят за образуването на акне:

Графична илюстрация на себорея.

Себорея.

Графична илюстрация на хиперкератоза.

Хиперкератоза.

Графична илюстрация на микробна колонизация.

Микробна колонизация.

Графична илюстрация на възпаление.

Възпаление.
01 Себорея
Това е свръхпроизводството на себум. От физиологическа гледна точка, себумните жлези секретират мазно вещество, известно като себум, за да смазват кожата и косата.

Редица причини, сред които хормонални промени, климат, прием на медикаменти или генетична предразположеност могат да предизвикат производството на себум.

Разстройството в производството на себум може да предизвика и себореен дерматит, често срещано възпаление на кожата, при което се образуват бели или жълтеникави люспи върху мазни участъци от кожата, като например скалпа или вътрешната част на ушите. Прочетете повече за себорейния дерматит.

02 Хиперкератоза
Хиперкератозата (или хиперкератинизация) е удебеляване на външния слой на кожата (роговия слой). Неравномерното премахване на мъртви, рогови кожни клетки (корнеоцити) запушва канала на себумните жлези и възпрепятства освобождаването на себум.

Когато кожата произвежда прекомерно количество себум (себорея), а мъртвите кожни клетки остават прикрепени към кожата (хиперкератоза), двете могат да се съединят във фоликула на косъма и да образуват един вид мека запушалка. Тази запушалка може да накара фоликула да се подуе и да произведе затворен комедон (гнойна точка) или (ако запушалката е близо до повърхността на кожата), отворен комедон (черна точка).

03 Микробна колонизация
Бактериите, които обикновено живеят върху кожата без да създават проблеми (пропионибактерии) се натрупват и след това могат да се колонизират в запушените фоликули, образувайки папули, пустули, нодули или кисти.

04 Възпаление
Последствието е зачервена и възпалена кожа. При тежките форми на акне, стената на фоликула се пръска в крайната фаза на възпалението. Освобождават се липиди, мастни киселини, корнеоцити, бактерии и клетъчни фрагменти, като предизвикват широкообхватни и дълбоки възпаления в прилежащите тъкани.

Англичанката Бет Нотингам доказа, че аспиринът и хапчетата, които съдържат салицилова киселина, стават перфектна за маска против акне и себорея.

Оказва се, че салицилът в таблетките намалява подутните, отпушва порите и омекотява кожата.Това са и симптомите на акнето и кожните проблеми.

Рецептата за маска срещу пъпки и акне се прави с пет таблетки аспирин, които се счукват на прах и към тях се добавя супена лъжица кисело мляко и чаена лъжичка мед.

Всичко се разбърква добре и се нанася на лицето и по проблемните зони. С нея лицето се успокоява и кожата се овлажнява.

Маската се оставя да действа на лицето 15-20 минути, след което се изплаква с хладка вода. Не е препоръчителна за хора, алергични към аспирин, салицил или млечни продукти.

Ако искате просто да почистите порите си, но не страдате от акне, аспиринът също помага.

Бета-хидрокси киселината в него почиства в дълбочина и помага за отпушване на порите. За целта една таблекта се счуква и към нея се добавя капка вода.Сместа се нанася върху проблемните зони. Няколко часа по-късно от пъпките и запушените пори няма и следа

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: