jump to navigation

Полови хормони – влияние на естрогена и тестостерона върху кожата

Мъжките и женските полови хормони са сред най-мощните фактори, които влияят върху състоянието на кожата. Напредването на възрастта и при двата пола води до трайни промени в кожната структура, провокирани именно от настъпващия хормонален дисбаланс.

Една от основните движещи сили, въвлечени в процесите на стареене на организма ни, са промените в активността на ендокринната ни система. Хормоналната секреция постепенно се изменя с времето, а половите хормони се синтезират във все по-ниски дози.

Основен и най-ясно забележим потърпевш от настъпващия дефицит на естроген и тестостерон е кожата ни. С напредване на възрастта тя става все по-податлива на увреждащото влияние на външни фактори като УВ-лъчите, вятъра, студа, замърсителите на въздуха и др. Засилването на чувствителността й към тях се предопределя в голяма степен от дефицита на полови хормони.

Естроген

Естрогенът е най-познатият от женските полови хормони. По отношение на кожата при жените са доказани няколко ключови влияния на естрогена. Той влияе силно върху:

Това широкоспектърно влияние на естрогена се дължи основно на ролята му върху синтезата на колаген и образуването на кожния себум. Спокойно може да се каже, че естрогенът има основна роля за поддържане младостта на женската кожа. Дефицитът му с напредване на възрастта може да се компенсира с фито-козметика,с растения,билки,които съдържат фито-хормони- фитоестрогени /хидрофобните вещества от стероиден произход/ и фенолни съединения – флавони, флавонони, изофлавони, халкони и др.  Растителните масла с най-високо съдържание на стерини са маслата от Соя, Пшеничен зародиш, Лен, Нар, Фурми и др. .Съдържанието на Фенолните съединения е най-високо в растенията  , имайки идентично действие с това на женските полови хормони,като  се смята ,че Изофлавоните са с най-мощно действие сред растителните естрогени Изофлавони има в Соята,Червена детелина,Сминдух , Женско биле, Дивият ямс, Зърнените култури и Люцерната,/ особено когато са покълнали/, Сусам, Зехтин и др.които можете да приемате като хранителна добавка или да употребявате в състава на ежедневната си козметика, тъй като  продължителната им употреба възстановява производството на липиди и плътността на кожата

Тестостерон

Това е основният представител на мъжките полови хормони. Редица клинични проучвания сочат, че мъжката кожа има по-стабилна структура, позволяваща й да понася много по-лесно негативното влияние на външните фактори. Доказано е, че водеща роля за това има именно тестостеронът. Той допринася за това мъжката кожа да бъде:

Въпреки че мъжката кожа е много по-издържлива на негативни външни влияния от женската, намаляването на тестостерона с възрастта изисква и за нея да се полагат качествени козметични грижи.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Pls,be more sociable and share your mind

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: